Görüş Bildir

AB'den Romanya'ya uyarı!

AB Konseyi Başkanı Tusk, görüştüğü Romanya Başbakanı Grindeanu'dan AB değerlerine uyum ve yolsuzlukta mücadelede ilerleme sağlanmasını istedi.

AB'den Romanya'ya uyarı!

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk,  yolsuzluk yapanlara af getiren düzenlemenin büyük kitlesel gösterilere yol açtığı  Romanya'yı, AB değerlerine uygun hareket etmesi konusunda uyardı.

Tusk, Brüksel'de Romanya Başbakanı Sorin Grindeanu ile bir araya  geldi. AB Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Grindeanu'nun ocak ayında göreve  başlamasından sonra gerçekleşen ilk ikili görüşmede, AB gündemindeki ana konular,  Romanya'daki son gelişmeler ve hükümetin öncelikleri konuşuldu.

Tusk ve Grindeanu görüşmede "Romanya vatandaşlarının AB üyeliğinin  sunduğu tüm fırsatlardan tam olarak yararlanabilmelerini sağlamak için hukukun  üstünlüğü ve yolsuzlukla mücadelenin merkezi önemini" de ele aldı. AB değerleri  ve Romanya toplumunun beklentileri doğrultusunda, yolsuzlukla mücadelede ilerleme  eldekilerin muhafazası ihtiyaca vurgu yapan Tusk, geriye dönülmemesini istedi.

Grindeanu, Tusk'un ardından AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker  ile bir araya geldi. Bu görüşmeye ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

ROMANYA'DAKİ GÖSTERİLER

Romanya'da hükümeti, 22 Ocak'ta af ve ceza kanunundaki değişiklikleri  kapsayan bir kararname hazırlamıştı. 5 yıldan az hapis cezası kalmış kişilerin  affını öngören kararname, yolsuzlukla mücadelenin zayıflayacağını düşünen yüz  binlerce kişi tarafından protesto edilmişti.

Gösterilerinin ardından hükümet geri adım atmış, kararnameyi geri  çekme kararı almıştı. Kararnamelerin geri çekilmesine ilişkin karar, 6 Şubat'ta  Resmi Gazete'de yayımlansa da, protestocular, hükümet istifa edene karar  gösterilere devam edeceklerini açıklamıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi