Görüş Bildir

Almanya’da “Mülteci Zirvesi”

Almanya'da ülkeye gelen mültecilerin sayısının artmasının önüne geçmek için Federal Göç Mülteci Dairesi’nde (BAMF) başvuruları inceleyen personelin sayılarının artırılacağı belirtildi.

Almanya’da “Mülteci Zirvesi”

Başbakanlık’ta düzenlenen "Mülteci Zirvesi"nde alınan kararlar, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer ve Kuzey-Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft’ın katıldığı basın toplantısıyla açıklandı.

İçişleri Bakanı Thomas de Maizere, bu yıl Almanya’ya yaklaşık 400 bin yeni iltica başvurusu yapılacağını beklediklerini ifade etti.

Bu başvuruları incelemek için daha fazla personele ihtiyaç duyduklarını belirterek, başvuruları inceleyen BAMF’ye 2 bin yeni personel alınacağını kaydeden Maiziere, iltica başvuru sürecini hızlandıracaklarını hedeflediklerini söyledi.

Almanya'ya gelen sığınmacıların uzun süre Almanya’da kalacaklar ile kalmayacaklar arasına bir ayrım yapmayı istediklerini ifade eden Maiziere, Balkanların batısındaki ülkelerden gelenlerin başvurularını birkaç hafta içinde sonuçlandırmayı istediklerini kaydetti.

Ülkede uzun kalacağını tahmin ettikleri insanlar için de uyum kurslarının artırılması, mesleki eğitim gibi önlemlerin düşünüldüğünü belirten Maiziere, zirvede sunduğu “öneri paketinin” eyaletler ile beraber gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.

Başbakan Merkel de bu konuda hükümet, eyaletler ve yerel yönetimlerin birlikte çaba sarf etmesi gerektiğine işaret ederek,  “öneri paketinin” 18 Haziran’da eyaletlerle düzenlenecek toplantıda karara bağlanacağını belirtti.

Merkel, zirvede hükümet ile eyalet temsilcilerinin yaptığı görüşmenin “iyi bir başlangıç” olduğunu vurgulayarak, bu önlemlerin maliyetinin hükümet ile eyaletler arasında nasıl dağılacağının henüz belli olmadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Gabriel de iltica ve mülteci sorununu birlikte aşacaklarını ifade ederek, Almanya’nın iltica talebinde bulunan sığınmacıların korunmasının sağlaması gerektiğine değindi.

Ancak iltica hakkı bulunmayanların  da yeniden geldikleri ülkeye gönderilmeleri gerektiğini söyleyen Gabriel, Maiziere’nin hazırladığı paketi olumlu bulduğunu ve uygulamaya geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Almanya’da bu yıl rekor sayıda iltica başvuru yapılması bekleniyor. Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti arasında yapılan koalisyon sözleşmesinde iltica başvurularının 3 ay içinde sonuçlanması isteniyor. Ancak bu işlemler çok daha uzun sürüyor. Geçen yıllardan kalan incelenmemiş başvurunun ise 200 bin olarak ifade ediliyor. Almanya mülteci akınının önüne geçmek için çeşitli önlemler almayı hedefliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi