Bağdat ile Erbil arasındaki bütçe anlaşmazlığı

Iraklı petrol uzmanı Hinusi: "Erbil, bağımsız bir şekilde petrol satmaya mecbur kaldı. Çünkü Bağdat hükümeti, SOMO'ya teslim edilen petrolden elde edilen gelirin yarısını Kürtlere gönderiyordu. Bu miktar Kürtlerin talep ettiği bütçe payının çok altında"

Bağdat ile Erbil arasındaki bütçe anlaşmazlığı

Iraklı petrol uzmanı Bevar Hinusi, Erbil'in bağımsız bir şekilde petrol satmaya mecbur kaldığını savunarak, "Çünkü Bağdat hükümeti, Irak Milli Petrol Şirketi'ne (SOMO) teslim edilen petrolden elde edilen gelirin yarısını Kürtlere gönderiyordu. Bu miktar Kürtlerin talep ettiği bütçe payının çok altında" dedi.

Hinusi,  "Erbil, bağımsız bir şekilde petrol satmaya mecbur kaldı. Çünkü Bağdat hükümeti, SOMO'ya teslim edilen petrolden elde edilen gelirin yarısını Kürtlere gönderdi. Bu miktar Kürtlerin talep ettiği bütçe payının çok altında. Kürdistan hükümeti bölgesinde maaş alan yaklaşık 1 milyon kişiye mali kaynak temin etmek zorunda" diye konuştu.

Kürt bölgesinin SOMO kontrolünde Türkiye'nin Ceyhan Limanı'na günlük 550 bin varil petrol ihraç ettiğini aktaran Hinusi, "İhraç edilen petrolden, varil başı 50-60 dolar hesapladığında aylık 800 milyon dolar gelir elde ediliyor. Ancak Bağdat, Kürt bölgesine bütçe payı olarak her ay göndereceği 700-800 milyon dolar yerine sadece 400 milyon dolar verdi" ifadelerini kullandı.

 Hinusi, Kürt petrolüne Çin, Türkiye ve daha birçok ülkenin talip olduğunu, müşteri bulmakta sıkıntı yaşanmayacağını sözlerine ekledi.

 Irak Parlamentosu Doğalgaz ve Petrol Komisyonu Başkanı Arez Abdullah, "Kürdistan bölgesi, 1 Temmuz'den itibaren SOMO'ya petrol teslim etmedi. Üretilen ve ihraç edilen petrolün tamamını Erbil yönetimi sattı" açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz