Görüş Bildir

Barzani: Bağdat'la devam etmeyeceğiz

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, bütçe paylarını eksik ödeyen merkezi Irak hükümetiyle yola devam edemeyeceklerini, farklı çözüm arayışlarına gideceklerini belirtti.

Barzani: Bağdat'la devam etmeyeceğiz

BarzaniKürdistan İslami Hareket Partisi (Bizotnewe) Lideri İrfan Abdulaziz ile Süleymaniye ilinde görüştü. Toplantıdan sonra gazetecilere açıklamada bulunan Barzani, Irak merkezi hükümetinin bütçedeki paylarını eksik gönderdiğini belirterek şöyle konuştu:

"Boru hatlarıyla ihraç edilen petrol geliri aylık 850 milyon dolar ederken, Bağdat'ın bize ödediği para sadece 400 milyon dolardır. Maalesef Bağdat bizi başka arayışlar içerisine girmeye mecbur ediyor. Bu şekilde Bağdat ile devam edecek durumumuz kalmadı. Dayatılan şartlardan dolayı farklı çözüm arayışlarına girmek zorunda kalıyoruz."

Erbil ile Bağdat ilişkilerinin tamamen kesilmesinden ya da zarar görmesinden yana olmadıklarını dile getiren Barzani, "Merkezi hükümet ile hiçbir siyasi sorunumuz yok. Sadece iktisadi bir sorun söz konusu. Bağdat'a hiçbir zaman kapılarımızı kapatmadık ve şimdi de görüşülmek istenirse hazırız" diye konuştu.  

Irak anayasasına göre ülkenin genel bütçesinden Kürt bölgesine yüzde 17'lik bir pay düşüyor. Bu da yıllık 17 milyar dolar ediyor. Ancak merkezi Irak hükümeti, "bütçede yeterli miktarda para yok" diyerek Kürt bölgesinin bütçesini eksik gönderiyor. Kürt bölgesi, Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) kontrolünde günlük ihraç ettiği 550 bin varil petrolün karşılığı olarak bütçedeki payının verilmesini istiyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi