Görüş Bildir

Barzani'ye şok üstüne şok...

Irak ordusu, Kerkük’teki Keyvan Askeri Üssü’nün kontrolünü ele geçirdi. Ordunun Kerkük’e doğru ilerleyişini sürüyor.

Barzani'ye şok üstüne şok...

Peşmergelerin çekilmesinin ardından güvenlik güçlerinin birçok stratejik bölgede kontrolü sağladığı Kerkük'te, dumanlar yükselmeye başladı. Yaklaşık 3 yıl sonra Kerkük’e geri dönüş içi operasyon başlatan Irak ordusu stratejik önem taşıyan Keyvan Askeri Üssünü de ele geçirdi. Ordu, kritik önemdeki Tuzhurmatu kasabasının tamamında kontrolü sağladı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmergelerin, Kerkük'ün güneyinden çekilmesiyle birlikte, Irak ordusu ve ona destek veren federal polis güçleri, boşaltılan mevzilere yerleşip, zırhlı araçlarla ana caddelerde denetimi sağladı.

IRAK ORDİ GÜÇLERİ

Kerkük'ün güney bölgesindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrakları da federal polis güçlerince indirildi. Kente Irak ordusu ve federal polis güçleri girerken, Haşdi Şabi'nin ise cephe arkasında kaldığı henüz Kerkük'e girmediği belirtiliyor.

Kerkük'ün iç kesimiyle Erbil ve Süleymaniye'ye giden yolların denetimi halihazırda Peşmerge'de. Ancak kentin batısındaki Mekteb Halid Cephesi'nde ise çatışma çıktığı, söz konusu bölgeden dumanların yükseldiği görülüyor.

TAM BİR KAOS HAKİM

Dükkanların kepenk indirdiği kentte tam bir kaos ortamı hakim, mesai günü olmasına rağmen iş başı yapılmazken, okullar da kapalı.  Peşmerge'nin ani bir şekilde çekilmesine öfkelenen bazı kent sakini Kürtlerin ise gönüllü olarak ellerine silah alıp sokak başlarında durduğu, Süleymaniye'ye dönen Peşmerge tanklarının ise vatandaşlar tarafından devrildiği görüldü.

Öte yandan bazı Kerküklü aileler, oluşan kaos ortamından dolayı Erbil ve Süleymaniye'ye doğru hareket ediyor.

Kerkük'teki Türkmen mahalleleri ve parti binalarının olduğu bölgelerde ise sessizlik hakim.  Bazı Türkmenler ise parti binaları ve sokaklarının başında olası bir kaosa karşı tetikte bekliyor.

PKK'LILAR SOKAK BAŞLARINDA

Peşmerge'den ağır silah alan PKK'lı militanların ise ellerindeki silahlar ve bindikleri hummerlarla kent merkezinde tur attıkları görülüyor. PKK'lıların Peşmerge'nin çekildiği kent merkezindeki bazı sokak başlarını tuttuğu, ellerine silah alan gönüllü Kürt sakinleri yönlendirdiği iddia ediliyor.

STRATEJİK NOKTALAR ELE GEÇİRİLDİ

Irak ordusu ve federal polis güçleri sabahın erken saatlerinde güneyden ilerleyerek, K1 Askeri Üssü, Baba Gürgür Petrol Yatağı, Kerkük Kuzey Petrol Şirketi, KYB'nin 70'inci Tugay üssü ve Kerkük Havalimanı'nda denetimi tamamen sağladı.

Ayrıca Kerkük Valisinin gece saatlerinde Erbil’e gittiği öğrenildi., Ordu Kerkük havalimanı ve çok sayıda petrol üssünü de ele geçirdi.  Arafa bölgesinde de şiddetli çatışmaların yaşandığı öğrenildi. Bölgede PKK ile Irak ordusunun çatıştığı kaydedildi. Çatışmanın uzun sürmediği öğrenildi. Kerkük’te Malband adındaki KYB Kerkük Temsilciği binası tamamen boşaltıldı.

TUZHURMATU'NUN TAMAMI ELE GEÇİRİLDİ

Irak ordusunun, Tuzhurmatu’da kontrolü sağladığı belirtildi. Irak ordusunun, Tuzhurmatu’nun Selahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde kontrolü sağladığı açıklandı. Tuzhurmatu’da dün başlayan Irak ordusu ve peşmerge güçleri arasında yaşanan çatışmalarda kontrolün Irak ordusuna geçtiği belirtildi.

İBADİ ÇAĞRIDA BULUNDU

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Peşmerge güçlerine Irak ordusunun kontrolü altında olmaları gerektiği yönünde çağrıda bulundu.

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Irak ordusu Erbil-Kerkük ve Süleymaniye-Kerkük yollarının kontrolünü ele geçirmek üzereyken Barzani'ye bağlı Peşmerge güçlerine çağrıda bulundu.  İbadi, devlet televizyonuda yayımlanan açıklamasında, Kerkük halkından güvenlik güçleriyle işbirliği içerisinde olmalarını isteyerek, "IKBY ve özellikle Kerkük'teki halkımızın selametine önem veriyor ve güvenliklerini sağlama konusunda onlara güvence veriyoruz." dedi.

GÜVENİK GÜVENCESİ VERİYORUZ

"Görevim, anayasaya göre halka hizmet etmek ve parçalanma riskine maruz kalan ülkenin birliğini korumaktır." diyen İbadi, "IKBY'dekilerin referandumdan vazgeçmelerini, anayasaya uymalarını ve DEAŞ'la mücadeleye odaklanmalarını sağlamaya, Irak ve halkının karşılaşacağı büyük riski onlara anlatmaya çalıştık. Ancak IKBY'deki dostlar şahsi ve parti çıkarlarını halkın çıkarlarına yeğlediler." ifadelerini kullandı.

IKBY'de kendilerine karşı koyanların "anaysaya aykırı davrandığını" vurgulayan İbadi, bunların uluslararası toplumun referanduma karşı çıkmasını da hafife aldığını dile getirdi.

KERKÜK BÖLGESİNDE TAKVİYE GÜÇ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, Kerkük'teki bazı Peşmergelerin geri çekilmesi üzerine Erbil'den takviye güç gönderildiğini belirtti.

Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Hikmet, Kerkük'ün güneyindeki 4'üncü Cephedeki Peşmergelerin geri çekilmesi üzerine Erbil'den takviye gücün gönderildiğini ifade etti.

Kerkük'teki son gelişmeleri ele almak için Erbil'de hareketli saatlerin yaşandığını belirten Hikmet, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ve Peşmerge komutanları arasında toplantı yapılacağını söyledi.

Öte yandan KBY'li Peşmerge Komutanı Aras Şeyh Cengi ise Kerkük'e başlatılan askeri operasyonun uluslararası bir anlaşma çerçevesinde yapıldığını ileri sürdü.  Cengi, Irak ordusunun 2014 yılı öncesinde bulunduğu bölgelere dönmek istediğini ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi