Görüş Bildir

Biltaci'ye işkence

Mısır’da Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Biltaci, İçişleri Bakanlığı'nda üst düzey yetkilileri kendisine işkence yapmak ve çıplak resimlerini çekmekle suçladı.

Biltaci'ye işkence

Mısır'da yargılanması devam eden Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed Biltaci, mahkeme duruşmasında hapiste maruz kaldığı işkenceleri anlattı.

Kahire’nin güneyindeki Tura Polis Akademisi’nin içindeki mahkeme salonunda konuşan Biltaci, düşük rütbeli güvenlik güçleri memurları tarafından değil bizzat İçişleri Bakanlığı'ndan iki üst düzey yetkili tarafından fiziki ve psikolojik işkenceye tabi tutulduğunu ifade etti:

"Hapishaneler İdaresi Müdürü Tuğgeneral Muhammed Ali ve İçişleri Bakan Yardımcısı Hasan Suhaci, beni ellerim bağlı şekilde hücremden çağırdı. Yanlarına gittiğimde aşağılama ve küfüre maruz kaldım. Kıyafetlerimi çıkararak iç çamaşırımla fotoğraf çekilmeye zorlandım. Geçen duruşmada mahkemeye kızım Esma'nın Rabi Meydanı'nda keskin nişancı tarafından öldürülmesinden Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin sorumlu olduğuna dair yaptığım şikâyeti geri çekmem için bunlara maruz kaldım."

Mahkeme heyeti, Biltaci'ye konuyla alakalı soruşturma açılacağını belirterek, bazı sanıkların hapishane hastanesine götürülmesi ve Biltaci'nin sözleriyle ilgili soruşturmanın açılması için gerekli hazırlıkların yapılması amacıyla duruşmanın 6 Eylül'e ertelenmesine karar verdi.

Biltaci'nin kızı Esma, Mısır'da askeri darbenin ardından 14 Ağustos 2013'te güvenlik güçlerinin, eylemcilerin toplandığı Rabiatu'l Adeviyye Meydanı'na düzenlediği kanlı baskın sırasında öldürülmüştü.

Baskının ardından gözaltına alınan Biltaci ve 739 sanık, "izinsiz gösteri yapmak, yolu kapatmak, insanların ulaşım özgürlüğüne mani olmak, trafiği aksatmak ve kasıtlı adam öldürmek" gibi çeşitli suçlamalardan yargılanması devam ediyor.

Biltaci hakkında açılan başka davalar kapsamında bir idam ve bir müebbet hükmü verilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi