"Binlerce göçmen Avrupa hayaliyle hayatını kaybediyor"

Libbya'nın kuzeyindeki kontrolsüz alandan Malta ve İtalya'ya geçen yıl 152 bin kişinin kaçak geçiş yaptığını belirten Libya Petrol ve Gaz Bakanı Mashala Said, 4 bin kişinin denizde öldüğünü, 3 bin kişinin ise kayıp olduğunu söyledi.

Ankara'da Enerji Kongresi'ne katılan Libya Petrol ve Gaz Bakanı Mashala Said, Antalya'da gazeteci-yazar Mehmet Kesim'in babasının vefatı nedeniyle başsağlığı ziyaretinde bulundu. Kongre boyunca Türk şirketleriyle görüşmeler yaptıklarını anlatan Said, Libya'da enerji santrallerinden limanlara birçok alanda Türk şirketlerinin özellikle inşaat alanında ciddi faaliyet gösterdiğini söyledi.
Suriye'deki iç savaş nedeniyle büyük bir göçmen krizi yaşayan Türkiye'de olduğu gibi Libya'nın da aynı sorunu yaşadığını anlatan Bakan Mashala Said, Libya üzerinden Avrupa ülkelerine kaçak geçiş yapan yolların tıkanması noktasında Libya'nın güneyine planladıkları üç uydu kent projesi için Türkiye'den ve AB'den destek istediklerini açıkladı. 


KONROLSÜZ BÖLGELERDEN GEÇİŞ YAPILIYOR
Bakan Said, Suriye'deki iç savaş nedeniyle Cezayir ve Sudan üzerinden Suriyeli göçmenlerle, Libya'nın güneyindeki Kongo ve yine iç savaşın yaşandığı Sudan'dan gelen kaçak göçmenlerin Libya üzerinden Avrupa ülkelerine geçtiğini söyledi. Mültecilerin Libya'ya ulaşmak için güneyinde yaklaşık 2 bin kilometrelik kontrolsüz bir bandı ve 1200- 1400 kilometrelik bir çölü aşmaya çalıştıklarını anlatan Said, bu şekilde Libya'ya ulaşan mültecilerin Libya'nın kuzeyindeki sahil kesiminde de 4 bin kilometrelik kontrolsüz bölgeden Malta ve İtalya'ya deniz üzerinden geçtiklerini dile getirdi.


BİNLERCE İNSAN AVRUPA YOLUNDA ÖLÜYOR
Libya üzerinden günde 200 ile 1000 kişi arasındaki mültecinin deniz üzerinden Malta ve İtalya'ya geçiş yaptığını kaydeden Bakan Said, şunları söyledi:
"Libya üzerinden 2013 yılında 58 bin kaçak göçmen Avrupa'ya geçiş yapmış. 3 bin kişi denizde ölmüş. 2 bin 500 kişi ise kayıp, hiç haber alınamıyor. 2014 yılında 152 bin kişi Avrupa'ya geçiş yapmış. 4 bin kişi denizde ölmüş ve 3 bin kişi de kayıp. Bunlar Libya'dan Avrupa'ya geçiş sırasındaki rakamlar. Libya'ya ulaşmak için 1200- 1400 kilometrelik çölü aşmaya çalışırken ise binlerce insan ölüyor ama bu veriler elimizde yok. 2015 yılındaki rakamların ise daha da yüksek olduğunu düşünüyorum."


ÇÖLDE ÖLENLERİ KİMSE BİLMİYOR
Kaçak göçmenlerin Libya'da hırsızlık, cinayet ve uyuşturucu satıcılığı gibi suçlara sıkça karıştığını da anlatan Bakan Said, “Bu çölde ve deniz üzerinden Avrupa'ya geçiş için kullanılan bölgelerde çok ciddi bir insanlık trajedisi var. Güneyde oluşturacağımız üç uydu kentle göçmenlere yeni bir yaşam imkanı sunmak istiyoruz ve böylece Avrupa'ya göç yolu da tıkanabilir. Ancak bu konuda hem Türkiye hem de Avrupa Birliği'nin desteğine ihtiyacımız var. Türkiye'deki göçmen sorunlarının takibi ve dünyaya duyurması kolay oluyor ama o çöllerde binlerce insan ölüyor ve öldüklerini kimse bilmiyor" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Çok Okunan Haberler