BM'den Mali'ye maddi yardım

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mali Hükümeti'nin yardım çağrısına karşılık verilmesinden memnuniyet duyduğu bildirildi.

BM'den Mali'ye maddi yardım

Ban Ki-mun'un sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter'in Mali'deki gelişmeleri yakından takip ettiği belirtildi.

Açıklamada, Ban'ın, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Dönem Başkanlığı'nı yürüten Fildişi Kıyısı Devlet Başkanı Alassane Uattara ile telefonda, Abuja'da 19 Ocak'ta yapılması planlanan ECOWAS Zirvesi'ni ve ECOWAS üyelerinin Mali'de konuşlandıracağı gücün planını görüştüğü kaydedildi.

Ban'ın ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile de telefon görüşmesi yaparak Fransa'nın Mali'deki askeri operasyonları hakkında bilgi aldığının vurgulandığı açıklamada, Genel Sekreter'in, Mali Hükümeti'nin yardım çağrısına cevap verilmesinden memnuniyet duyduğu ifade edildi.

Açıklamada, Genel Sekreter'in bu operasyonların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2085 sayılı kararının uygulanmasını ve Mali'de anayasal düzen ve toprak bütünlüğünün sağlanmasına yardımcı olmasını umduğu belirtildi.

Bir haftada 30 bin kişi yerinden edildi

Öte yandan, BM Genel Sekreterliği Sözcü Yardımcısı Eduarda del Buey, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mali'de çatışmaların şiddetlendiği son bir haftada 30 bin kişinin göç etmek zorunda kaldığını söyledi.

Mart 2012'den bu yana da 230 bin kişinin güvenlik nedeniyle göç ettiğini dile getiren Buey, sayının giderek artmasından korkulduğunu belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz