Görüş Bildir

Can kaybı 30'dan fazla

Afganistan'ın başkenti Kabil'in kalbinde yer alan askeri hastanede bu sabah önce patlama meydana geldi, ardından silah sesleri duyuldu. Doktor önlüğü giyerek hastane içine giren teröristler dehşet saçtı, 30'dan fazla can kaybı var. İçerideki bazı hasta ve doktorlardan saatlerce haber alınamadı.

Can kaybı 30'dan fazla

Özel kuvvetler tarafından kuşatılan hastanede yoğun çatışma gün boyu sürdü, helikopterler binanın çatısına çok sayıda asker indirdi. Binayı kontrol altına alan güvenlik güçleri, içeriyi tarıyor.

Afganistan'ın başkenti Kabil güne patlama ve silah sesleriyle uyandı. Patlama sesi, hükümet binaları ve yabancı elçiliklerin bulunduğu bölgeden geldi. Bir intihar bombacısının kendisini havaya uçurduğu Serdar Muhammed Davud Han isimli askeri Hastane, ABD büyükelçiliğinin hemen yanında yer alıyor. Saldırganlar, patlamanın ardından ülkenin en büyük askeri hastanesinin içine girdi.

Kabil'in en güvenli noktasında bulunan hastane çevresi polis tarafından hemen yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Etrafı özel kuvvetler askerleri tarafından tamamen sarılan hastaneden yoğun silah sesleri geliyor, gökyüzüne dumanlar yükseliyor.

Reuters ve AP'nin hastane çevresinden geçtiği fotoğraflarda, dumanla kaplanan gökyüzünde helikopterlerin uçtuğu ve hastanenin çatısına asker indirdiği görüldü.

KALAŞNİKOFLA ATEŞ AÇTI

Abdülkadir isimli hastane çalışanı, Reuters haber ajansına bir silahlı saldırganı 400 yataklı hastane içinde gördüğünü söyledi. Abdülkadir'in verdiği bilgiye göre, doktor önlüğü giyen saldırgan elindeki AK-47 Kalaşnikof'la ateş açtı, aynı anda binanın birçok noktasından da silah sesleri geldi.

Görgü tanığının verdiği bilgi, dakikalar sonra resmi olarak da doğrulandı. Yalnızca bir teröristin değil, tüm saldırganların sağlık çalışanı gibi giyindiği duyuruldu.

ÖLÜ VE YARALI SAYISI ARTIYOR

Savunma Bakanlığı, ölü sayısının 30'u aştığını duyurdu. 50'den fazla da yaralı var.

Gün boyu süren yoğun çatışma boyunca, hastane içindeki doktor ve hastalardan saatlerce haber alınamadı.

Onlarca insan, hastane önüne yakınlarından haber alma umuduyla koştu ve çaresizce beklemeye başladı. Uluslararası ajansların servis ettiği fotoğraflarda, gözyaşları içindeki Kabilliler yer alıyor.

IŞİD ÜSTLENDİ

BBC, saldırıyı terör örgütü IŞİD'in üstlendiğini bildiriyor. Olağan şüpheli Taliban, gün içinde yaptığı açıklamada saldırıyla bir ilgisi olmadığını duyurmuştu.

Afganistan lideri Eşref Gani, yaptığı ilk açıklamada devam eden saldırının tüm insani değerleri çiğnediğini söyledi.

ÇİFTE SALDIRI ENKAZA ÇEVİRMİŞTİ

Afganistan'da bir hafta önce polis merkezi ve istihbarat binasını hedef alan çifte saldırıda 16 kişi yaşamını yitirmişti. Patlama seslerinin duyulduğu saldırıları Taliban üstlenmiş, bir gün sonra çekilen fotoğraflarda polis merkezinin enkaza döndüğü görülmüştü.

Kabil'de son olarak Şubat ayı başında Anayasa Mahkemesi hedef alınmıştı. Çalışanlar çıkarken patlayan bomba sonucu en az 20 kişi ölmüş, 50'ye yakın yaralı hastanelere taşınmıştı.

Başkent Kabil, Ocak ayında ise çifte saldırıya sahne olmuştu. Saldırganlardan biri üzerine yerleştirdiği bombayı meclis binası yakınında patlatmış, ikinci saldırgan olay yerine toplananları hedef almıştı. Taliban'ın üstlendiği saldırıda en az 38 insan yaşamını yitirmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi