Görüş Bildir

Çavuşoğlu: Esed'le müzakere edecek ne var

Kamboçya’yı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı John Kerry’nin "Esed'le müzakere etmek zorundayız" açıklamasına tepki gösterdi; "200 binden fazla insan öldürmüş rejimle neyi müzakere edeceksiniz" dedi.

Çavuşoğlu: Esed'le müzakere edecek ne var

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Esed rejimiyle müzakere edilmesi gerektiği açıklamasına tepki gösterdi.

>Kamboçya ziyaretinde konuşan Çavuşoğlu, “Esed'le müzakere edecek ne var? 200 binden fazla insan öldürmüş ve kimyasal silah kullanmış bir rejimle neyi müzakere edeceksiniz? Bugüne kadarki müzakerelerden hangi sonuç ortaya çıktı” dedi.

>Suriye'deki tüm sorunların Esed rejimine dayandığını belirten Çavuşoğlu, Suriye'de bir dönüşümün yaşanabilmesi için rejimin gitmesi ve herkesi kapsayan katılımcı bir yönetimin iş başına gelmesi gerektiğini söyledi.

>Bölgedeki terör örgütlerinin en büyük desteği Suriye rejiminden aldığını belirten Çavuşoğlu, bu örgütlere desteğin kesilmesiyle işin kolaylaşacağını düşünmenin de gerçekçi olmadığını ifade etti.

>Çavuşoğlu, Suriye'de çözülmesi gereken iki sorunun terör örgütlerini yok etmek ve siyasi dönüşümün sağlanması olduğunu söyledi.

>‘Sünniler de dahil olmalı’

>Musul’u kurtarma operasyonunda görev alacak Sünni güçlere Türkiye’nin eğitim vereceğini hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin bugüne kadar Irak'ta 1510'dan fazla peşmergeyi eğittiğini söyledi.

>Çavuşoğlu, Türkiye'nin hem Bağdat'a hem de Kuzey Irak'a yaptığı askeri yardımların da sürdüğünü belirtti.

>Irak’ta mücadeleyi Şii milislerin sürdürdüğünü söyleyen Çavuşoğlu, Sünnilerin de bu yapıya dahil olmaları gerektiğini, aksi halde Irak’ın yeni bir mezhep çatışmasını kaldıramayacağını ifade etti.

>‘Ülkeden çıkmadan tedbir alınmalı’

>Bakan Çavuşoğlu, IŞİD’e katılmak için Türkiye üzerinden Suriye’ye gitmek isterken havalimanında yakalanan üç gençle ilgili, ülkeler arası istihbarat paylaşımının önemine dikkat çekti.

>Örgüte katılmak isteyenlerin yaşadıkları ülkeden ayrılmadan gerekli tedbirlerin alınmasının, bu kişilerin engellenmesinde en iyi çözüm olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Bu insanları ayrılırken durdurmak en ideali" dedi.

>İstihbarat paylaşımı konusunda durumun üç ay öncesine göre daha iyi olduğunu belirten Çavuşoğlu, zamanında bilgi paylaşımı olduğunda Türkiye'nin bu kişilerin ülkeye girişini engellediğini kaydetti.

>Kamboçya ile vize kalktı

>Türkiye'nin Güneydoğu Asya ülkeleri ve bölgesel örgütleriyle ilişkilerini geliştirme çabasında olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Kamboçya ile ticaret hacmini arttırmayı hedeflediklerini belirtti.

>Bakan Çavuşoğlu, Kamboçyalı mevkidaşı Hor Namhong ile Diplomatik, Umumi ve Hizmet pasaportları için vizelerin kaldırılmasını sağlayan bir anlaşma imzaladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi