Clinton'dan Ortadoğu uyarısı

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da demokratik dönüşümlerden uzaklaşılmaması uyarısında bulundu.

Clinton'dan Ortadoğu uyarısı

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da demokratik dönüşümlerden uzaklaşılmaması uyarısında bulundu.

Tunus'u ziyaret eden Clinton, belediye binasında yaptığı konuşmada, Tunus halkının reformları süregelen biçimde kucaklamalarının, her yer için güçlü bir örnek teşkil edeceğini belirterek, özellikle gençlere, yeni liderlerinden liberalleşme ve açıklık yolunda kalmalarını talep etmeleri çağrısı yaptı.

ORTADOĞU UYARISI

ABD Dışişleri Bakanı, "Demokrasiyi korumak her vatandaşın görevidir. Tüm bölgedeki ve buradaki gençler için bu özel bir sorumluluktur. Sizler, devrim cephelerinde korkusuzdunuz, göz yaşartıcı gaza ve dayağa dayandınız. Yeni demokrasinin muhafızları olmak farklı bir tür cesaret ister" dedi.

Dönüşümlerin, yeni otokrasiler yoluna sapabileceğine ve yoldan çıkabileceğine dikkati çeken Clinton, "Devrimin muzafferleri, kendi kurbanları olabilirler. Hizipçilerin çağrılarına dayanmak, koalisyonlar kurmak, adaylarınız seçimlerde kaybettiğinde bile sisteme olan inancınızı korumak sizin elinizde" diye konuştu.

BİRLİKTE HAREKET EDİLMESİ

Clinton, diğer partilerle birlikte İslamcıların, birlikte yönetmeyi, ayrıca hukukun üstlüğüne, ifade, din ve toplanma özgürlüğüne saygıyı desteklemeyi, azınlıklarla kadınları korumayı ve "özellikle dinler arasında ve içinde derin ayrılıkların olduğu bir bölgede, toplumları ayrıştıracak mezhep çatışmalarını engellemeyi" öğrenmek zorunda olduklarını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı, İslamcı siyasetçilerin gerçekten demokrasiyle uyuşup uyuşmayacaklarını sorgulayanlara bunun cevabını Tunus'un vereceğini belirterek, gençlere reformların kök salmaları konusunda sabırlı olmaları çağrısında bulundu ve ekonomik gelişmenin, sıklıkla siyasi değişimden daha uzun süre aldığına dikkati çekti.

Tunus'ta dün Suriye'nin Dostları Grubu Uluslararası Konferansı'na katılan Clinton, Tunus Devlet Başkanı Muncef Marzuki ve Başbakan Hamadi Cebali ile de görüşmüştü.

Clinton, Tunus'tan sonra Cezayir ve Fas'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler