DAEŞ gücünü kaybediyor

Şii milislerin desteklediği Irak güvenlik güçlerinin son operasyonlarının ardından DAEŞ'in Salahaddin ilindeki gücü zayıfladı. Salahaddin ilinin merkezi Tikrit'ten çıkarılan terör örgütü DAEŞ'in, ilde etkin olduğu bölgeler yüzde 20'nin altına geriledi.

DAEŞ gücünü kaybediyor

BAĞDAT - Şii milislerin destek verdiği Irak güvenlik güçlerinin son operasyonlarının ardından Tikrit'ten uzaklaştırılan terör örgütü DAEŞ'in, Salahaddin ilindeki gücü büyük ölçüde zayıfladı.

Irak'ta çoğunluğunu Şii milislerin oluşturduğu El-Haşdu’ş-Şa'bi (Halk toplulukları) adı verilen birliklerin desteklediği hükümet güçlerinin, geçen hafta Salahaddin ilinin merkezi Tikrit'te kontrolü sağlamasının ardından DAEŞ'in ildeki varlığı yüzde 20'nin altına geriledi. Irak ordusu, halihazırda DAEŞ'in denetiminde bulunan diğer bölgelerin de geri alınması için hazırlıklara devam ediyor. Gelinen aşamada Irak ordusu ve milisler, Peşmerge güçleri ile terör örgütü DAEŞ, ildeki farklı bölgelerde denetimi elinde bulunduruyor.

IRAK ORDUSUNUN ELİNDE BULUNAN BÖLGELER

Salahaddin ilinin merkezi Tikrit ve Samarra kentleri ile Ed-Duceyl, Beled ve Tikrit'in doğusundaki Ed-Dur beldesi, hükümet güçleri ve milislerin elinde bulunurken, bu bölgelerde DAEŞ militanları ile kısa süreli çatışmalar hala devam ediyor.

Tikrit'in DAEŞ'in elinden alınmasına yönelik operasyonlara katılan ve şehrin ele geçirilmesinin ardından yağma ve hırsızlık olaylarıyla gündeme gelen Şii milisler, Başbakanı Haydar el-İbadi'nin emri ile kentten çekilse de çevredeki yerleşim bölgelerinde etkinliğini devam ettiriyor.

DAEŞ'İN ELİNDE BULUNAN BÖLGELER

DAEŞ, Salahaddin ilinin kuzeyinde bulunan Eş-Şerkat'ın tümünü, stratejik önemdeki Beyci'nin ise bazı bölümlerini kontrolü altında bulunduruyor.

DAEŞ, Beyci'nin kontrolünü milislerin yanı sıra polis ve ordu güçleri ile paylaşıyor. Irak hükümeti ise ülkenin en önemli rafinerilerinden birinin bulunduğu kentin tamamında kontrolü sağlamak konusundaki kararlılığını sürdürüyor.

Salahaddin ilinde büyük oranda hakimiyetini kaybeden DAEŞ’in, Samarra kentinin Dicle ve ez-Zelaye gibi bazı nahiyelerinde hala güçlerinin bulunduğu belirtiliyor. DAEŞ sözkonusu bölgelerdeki birlikleriyle ordu güçleri ve Şii milisleri hedef alan saldılar düzenliyor.

PEŞMERGE'NİN ELİNDE BULUNAN BÖLGELER

Peşmerge güçleri, elinde bulundurduğu petrol bölgesi Kerkük’e komşu olan Salahaddin ilinin Tuzhurmatu ilçesi ve çevresini 2014 Haziran ayından bu yana kontrol altında tutuyor.

Öte yandan Şii milis gruplarının, Kerkük'ün güneyinde DAEŞ'in denetimindeki bölgelere yönelik saldırıların hareket noktası olması hedefiyle, Tuzhurmatu'nun dış kesimlerinde bazı bölgelerde etkinliğini artırdığı gözleniyor.

Sünni kesimin yoğunlukta olduğu Selahaddin ilinin merkezi Tikrit, uzun süredir DAEŞ'in kontrolündeydi. Şii milislerin de destek verdiği Irak güçleri, 2 Mart'ta Tikrit'i kurtarmak için operasyon başlatmış, ancak DAEŞ'in intihar saldırıları, yol ve yerleşim merkezlerine çok sayıda patlayıcı yerleştirmesi nedeniyle ilerleme yavaşlamış ve operasyon durdurulmuştu. Şii milislerin çekilmesi şartıyla ABD'nin savaş uçaklarıyla destek vereceğini açıklaması üzerine Tikrit'i kurtarma operasyonu, 25 Mart'ta tekrar başlatılmıştı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 31 Mart'ta yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin, Tikrit'in güney ve batısını DAEŞ'ten temizleyerek kent merkezine ulaştığını bildirmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler