"DAEŞ'in hedefi, Musul operasyonunu geciktirmek"

Terör ve güvenlik uzmanı Sadi: "DAEŞ, son üç ayda Tikrit ve diğer bölgelerde kaybettiği toprakların intikamını almak ve Irak hükümetini, hazırlıklarını sürdürdüğü Musul'a yönelik askeri operasyondan caydırmak istiyor"

Irak'ta Enbar'ın kent merkezi Ramadi'nin önemli bir kısmını ele geçiren terör örgütü DAEŞ'in, saldırı hamlesiyle Musul operasyonunu geciktirmeyi hedeflediği belirtildi. Terör uzmanları, DAEŞ'in "saldır-çekil" taktiğiyle ayrıca Irak askerlerini korkutmayı amaçladığını ifade etti. 

AA muhabirine konuşan Iraklı terör ve güvenlik uzmanı Davut el-Sadi, "DAEŞ, son üç ayda Tikrit ve diğer bölgelerde kaybettiği toprakların intikamını almak ve Irak ordusunun Musul'u kurtarma operasyonunu geciktirmek için yeni stratejilere başvurdu. Örgüt, Irak hükümetini, hazırlıklarını sürdürdüğü Musul'a yönelik askeri operasyondan caydırmak istiyor. DAEŞ, artık araziyi ele geçirmekten ziyade gözüne kestirdiği bölgeye yoğun saldırılar düzenliyor ve ardından çekiliyor. Hala çok güçlü olduğu mesajını vermek için ele geçirdiği devlet binalarına kendi bayrağını asıyor" diye konuştu.

DAEŞ'in, bazı bölgelerde "uyuyan hücrelerini" kullanarak yeni savaş cepheleri açmak istediğine dikkati çeken Sadi, örgütün bu taktiğini gelecek günlerde Beyci bölgesi ile Irak-Suriye veya Irak-Ürdün sınırında da uygulayabileceğini belirtti.

Başka bir terör uzmanı Casim Hannun da "DAEŞ, stratejisini değiştirdi. Bu stratejide coğrafyaya bakmıyor. Son zamanlardaki gerilemesinden sonra medyada kendine yer edinmek için Ramadi'ye saldırıyor. Bu gibi saldırılarıyla medyadaki eski güçlü konumuna kavuşmak istiyor" dedi.

 Örgütün, Tikrit, Kerkük'ün çevresi ve Diyala ilinde kaybettiği meşruiyetini Enbar halkı üzerinden yeniden inşa etmek istediğine işaret eden Hannun, "DAEŞ, Ramadi saldırısıyla güvenlik güçleri ve halk cephesinde yeniden panik ve korku ortamı yaratmak istiyor" ifadesini kullandı.

Terör örgütü DAEŞ'in, Ramadi'ye yönelik başlattığı saldırılar devam ediyor. Irak ordusu, kentin düşmemesi için bölgeye yeni askeri güç sevk etti. Çatışmaların sürdüğü Ramadi'deki duruma ilişkin Enbar İl Meclis Üyesi Taha Abdulgani, DAEŞ'in, Ramadi'nin yüzde 90'ını ele geçirdiğini iddia etmiş, Başbakan Haydar el-İbadi, söz konusu iddiayı yalanlayarak, DAEŞ'e karşı "zafere" yakın olduklarını açıklamıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı