Enerjide Türkiye ve IKBY yakınlaşması

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un eski danışmanı Ali Khedery, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) enerji ihracatı açısından Türkiye'nin "kritik partneri" olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirtti.

Enerjide Türkiye ve IKBY yakınlaşması

ABD'nin Irak'ta en uzun görev yapan bürokratı Khedery, enerji alanında Ortadoğu'daki gelişmelere ilişkin AA muhabirlerine değerlendirmelerde bulundu.

Khedery, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın, Türkiye ve IKBY'nin enerji alanındaki ortaklığını güçlendirmeye yardım edebileceğini vurgulayarak, "IKBY, enerji ihracatı açısından Türkiye için kritik bir partner ve öyle olmaya devam edecek. Tillerson ile bu konuyu ele aldık. Türkiye ve IKBY ilişkilerini güçlendirmeye yardım edebileceğimizi belirttim. Türkiye ile IKBY enerji alanında yakın işbirliği içinde olabilir." diye konuştu.

IKBY'nin enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden taşınmasının ABD'nin NATO'da müttefiki olan Türkiye ve Avrupa'ya yardımcı olduğunu ifade eden Khedery, böylelikle Rusya ve İran gazına bağımlılığın azaldığını söyledi.

Irak'ın son dönemde Ürdün ve İran ile imzaladığı enerji anlaşmalarına da değinen Khedery, şunları kaydetti:

"Enerji kaynaklarının ihracat rotalarını çeşitlendirmesi stratejik olarak Irak'ın çıkarına. Arap Baharı'ndan önce kaynakların Suriye'ye aktarımını sağlayacak bir boru hattı inşa etmeyi planlıyorlardı. Ancak bu şu an iç savaş ve DEAŞ varlığı nedeniyle mümkün görünmüyor. Dolayısıyla, Irak'ın güney illeri ve tamamıyla boş bir çöl olması ve güvenlik riski bulunmaması nedeniyle Suudi sınırından Ürdün'e gidecek bir boru hattı, Irak'ın stratejik seçimi olacaktır."

TRUMP YÖNETİMİNİN ORTA DOĞU POLİTİKALARI

ABD Başkanı Donald Trump'ın politikaları ve yeni Ortadoğu ekibinden umutlu olduğunu ve ABD eski başkanlarının Ortadoğu ekiplerini de tanıdığını belirten Khedery, Trump'ın ekibinin önceki dönemlerde yapılan hataları tekrarlamayacağını düşündüğünü söyledi.

Khedery, Trump'ın çok iyi bir ekibe sahip olduğunu ifade ederek, "Bu ekip Ortadoğu'yu ve bölgedeki yönetimleri yakından tanıyor. Bu ekibin Trump'ı bölgede daha akıllıca davranmaya yönelterek, ABD politikasını Türkiye, İsrail ve Arap ülkeleri gibi bölgesel müttefikleriyle yakın çizgide oluşturmaya ikna edeceklerine eminim." dedi.

Önümüzdeki dönemde Türkiye ve ABD yönetimi arasında kurulacak ilişkiye yönelik iyimser bir tablo beklediğini belirten Khedery, "Başkan Trump'ın, ekibini desteklemesi ve güçlendirmesi hem ABD'nin hem de AB, Türkiye, İsrail ve Körfez'deki diğer müttefiklerin lehine olacaktır. Bence maalesef Obama bunun tam aksini yaptı. Dostlarımızı görmezden geldi ya da yeterli ilgiyi göstermedi. Türkiye de bunlardan biri." değerlendirmesinde bulundu.

DEAŞ'TAN DAHA KÖTÜSÜ GELEBİLİR

Ali Khedery, ABD ve DEAŞ'a karşı oluşturulan koalisyon stratejisinin kısa vadeli olduğunu, bu stratejinin geleceğe odaklanması gerektiğini ifade etti.

Koalisyonun kısa vadeli stratejisinin ABD'nin Ortadoğu politikasında sorun oluşturduğuna işaret eden Khedery, şunları kaydetti:

"ABD ve koalisyonun sadece DEAŞ'ı yenmeye değil, DEAŞ bittikten sonra ne olacağına da odaklanmasını umuyorum. DEAŞ'ın yükselişini destekleyen eğitimsizlik, umutsuzluk, adaletsizlik gibi sosyal ve ekonomik meselelerin çözümüne odaklanmazsak, DEAŞ'tan daha kötü bir terör örgütü ortaya çıkacaktır. DEAŞ askeri olarak geriliyor. Ancak, odak noktası bundan sonrası olmalı. Eğer Iraklı, Sünni, Şii, Arap ve Kürtler arasında bir ulusal barış sağlanmazsa, durum daha da kötüleşecektir."

Kaynak: Diyarbakır Söz