Erbil'de "Kürt kadın kıyafetleri müzesi"

"Farklı ülkelerden gelen insanlar, bu bölgeye ait geleneksel ve kültürel çalışmaları görmek ister. İşte benim yaptığım çalışma tam olarak böyle bir şey. Hem gelen turistlere bölgemizi tanıtıyoruz hem de insanımızı geçmişine götürüyoruz"

Erbil'de

Irak'ın Erbil kentindeki tarihi kalede açılan müzede, Kürt kadınlarının geleneksel kıyafetleri sergileniyor.

Farklı ülkelerden kadınlara ait elbiselerin toplandığı müze, bölge tarihine ışık tutuyor. Uzun süren çalışmalar sonunda bir araya getirilen yüzlerce çeşit kıyafet, Erbil Kalesi'ni ziyaret eden turistlerin de ilgisini çekiyor.

Müzeyi açan stilist Çıra Ergoşi'nin toplayıp hazırladığı kıyafetler, yerli ve yabancı ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Ergoşi, Kürt kadınlarının geleneksel kıyafetlerini Erbil Kalesi'nde sergileme imkanı bulduğu için mutlu olduğunu söyledi.

Bölgede kullanılan giysilerin yanı sıra farklı ülkelerde yaşayan Kürt kadınlara ait kıyafetlerle ilgili bazı bilgileri tarihi kaynaklardan bulduğunu ve söz konusu elbiseleri dikerek, müzeye kazandırdığı anlatan Ergoşi, "Erbil Kalesi, yapacağım bu çalışma için çok önemli bir mekan oldu. Gerekli izinleri aldıktan sonra burada yüzlerce kıyafeti sergilediğim müzeyi açtım. İnsanları tarihi bir mekanda tarihe götürüyoruz" dedi.

Kürt kadın kıyafetleri müzesi

Tarihi kaynaklardan bulduğu kıyafet modellerini toplayabildiğini ancak daha çok çalışması gerektiğini ifade eden Ergoşi, şunları kaydetti:

"Modellere baktığımızda giyilen kıyafetlerin köy köy bile farklılık gösterdiğini görüyoruz. O yüzden çok zahmetli bir işe kalkıştığımın farkındayım. Bu müze ileride çok ilgi görecek. Çünkü farklı ülkelerden gelen insanlar, bu bölgeye ait geleneksel ve kültürel çalışmaları görmek ister. İşte benim yaptığım çalışma tam olarak böyle bir şey. Hem gelen turistlere bölgemizi tanıtıyoruz hem de insanımızı geçmişine götürüyoruz."

Erbil Kalesi'ndeki restorasyona da değinen Ergoşi, çalışma tamamlandıktan sonra tarihi yapının orijinal haline yakın bir görünüme kavuşacağını söyledi.

UNESCO'nun "dünyada yaşamın kesintisiz devam ettiği en eski mekan" olarak tanıttığı kalede, şu ana kadar 25 evin restore edildiği belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz