Görüş Bildir

Ermeni iddiaları Norveç Parlamentosu'na getirilmeye çalışılıyor

Norveç'te Ermeni asıllı bir grup vatandaş, soykırım iddialarının parlamentoya taşınması için imza topladı.

Ermeni iddiaları Norveç Parlamentosu'na getirilmeye çalışılıyor

Ülkenin güneyindeki Vegårshei Belediyesi'ne yapılan başvurunun ardından Norveç Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili görüş istendi. Bakanlık ise soykırımın cezalandırılmasına dair BM kararının 1948 yılında alındığını hatırlatarak, bu tarihten önceki olayların 'soykırım' diye ele alınmasının uygun bulunmadığı cevabını verdi.

Vegårshei Belediye Başkanı Kjetil Torp, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Ermeni vatandaşların talebi üzerine bu konuda bir toplantı düzenlediklerini ifade etti. Torp, ikinci toplantının ise Mayıs ayında yapılacağını belirtti.

ERMENİ KOZU SAHNEDE

Türkiye'nin Oslo Büyükelçiliği ise Türklerle Ermeniler arasında, ortak tarihlerinin acılı bölümüne ilişkin anlaşmazlıkta, tek yanlı bir tutum takınarak tarihin siyasileştirilmesi ciddi bir talihsizlik olduğu vurgulandı. Yazılı açıklamada, "Peşin hükümlü bu siyasi yaklaşımlar ne adalete ne tarihin doğru anlaşılmasına hizmet eder." denildi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan acıların ortak olduğunu ve döneme ilişkin hatıraların Türk halkı bakımından, en az Ermeniler için olduğu kadar hassasiyet taşıdığının bilinmesi gerektiğini ifade eden Norveç Büyükelçiliği, onuyla ilgili özetle şunları kaydetti: "Üçüncü taraflardan beklenen, nefreti körüklemek değil, bilgi temelinde, Türklerle Ermenilerin birlikte adil hafızaya ulaşmalarını desteklemek olmalıdır. Bu bağlamda, Vegarshei Belediyesi'nin girişimi esefle karşılanmış, kendilerine görüşlerimiz sözlü ve yazılı olarak bildirilmiştir. Büyükelçiliğimiz konuyla ilgilenen her kesime bilgi sunmaya hazırdır. Böylece yapılacak tartışmaların iki tarafın görüşlerini de dikkate alacak adil bir şekilde gerçekleştirilmesi mümkün olabilecektir."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi