Görüş Bildir

Esed kalbinden vuruldu

Suriye'nin başkenti Şam'da Ulusal Güvenlik binasını hedef alan bir intihar saldırısı düzenlendi.

Esed kalbinden vuruldu

Saldırıda Savunma Bakanı ve Esad'ın eniştesi ile İçişleri Bakanı hayatını kaybetti. Suriye’den yapılan ilk açıklamada "terör saldırısını gerçekleştiren kiralık ellerin kesileceği" ifade edildi.

Suriye devlet televizyonunun haberine göre, Revda mahallesindeki binada bakanlar ile üst düzey güvenlik yetkililerinin toplantı yaptığı sırada düzenlenen "terör saldırısı"nda, Savunma Bakanı Raciha, İçişleri Bakanı el Şar ve aynı zamanda Savunma Bakan Yardımcısı olan Esad'ın eniştesi Şevket öldü.

ESED'İN KALBİ DURUMUNDAKİ KARARGAH

Aynı zamanda Genelkurmay Başkan Yardımcısı olan Raciha, Esad'a en yakın Hıristiyan devlet adamıydı. Raciha'nın yerine savunma bakanlığına jet bir atamayla General Fehd Casim El Feric getirildi.

Patlamanın ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Şevket ise Savunma Bakan Yardımcılığı görevini Eylül 2011'den beri yürütüyordu. Aynı zamanda Esad’ın ablası Büşra ile evli olan Şevket, 2009-2011 yılları arasında askeri istihbarat şefliği yapmıştı.

"İÇİŞLERİ BAKANI DA ÖLDÜ"

Saldırıda ağır yaralanan İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim el Şaar'ın da hayatını kaybettiği öne sürüldü. Anadolu Ajansı'nın haberine göre el Şaar'ın ölümü Suriye devlet televizyonunca doğrulandı. Ancak uluslararası ajansların haberlerinde el Şaar'ın adı yaralı olarak geçiyor. Günün erken saatlerinde bazı Arap kanalları el Şaar'ın öldüğünü öne sürmüş ancak bu iddia resmi kanallarca yalanlanmıştı.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Manar televizyonu, aynı zamanda Esad'ın özel temsilcisi olan Suriye'deki krizin idaresinden sorumlu General Hasan Türkmani'nin yaraları sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi. El Arabiya'ya konuşan kaynaklar ise Genel İstihbarat Sorgulama Birimi Başkanı Hafız Mahluf'un da öldüğünü iddia etti. Suriye basın organlarındaki haberlerde hükümetten bazı önde gelen isimlerin de ağır yaralı olduğu ifade edildi.

FAİLLER BELLİ OLDU

Saldırıyı Özgür Suriye Ordusu ve Esad karşıtı Liva el İslam isimli grup üstlendi. Özgür Suriye Ordusu'nun Hatay'da bulunan lideri Riyad el Esad, Şam'daki saldırıyı kendi güçlerinin gerçekleştirdiğini doğruladı. Bununla birlikte Esad patlamanın bir intihar saldırısı olduğunu redderek, isyancıların bakanların toplandığı odaya bir bomba yerleştirdiğini öne sürdü. Liva el İslam ise Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, saldırıyı gerçekleştirenin kendileri olduğunu ifade etti. Suriye resmi haber kanalları, intihar saldırganının, Esad'ın yakın çevresindekilerden birinin koruması olduğunu bildirdi.

SURİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

Patlamanın ardından Suriye'den yapılan ilk açıklamada saldırının sorumlularının cezalandırılacağı belirtilerek, "ulusal güvenliğe zarar veren ellerin kesileceği" belirtildi. Suriye ordusunun televizyondan yayınlanan açıklamasında, "Silahlı kuvvetler, katil çetelerin ve suçluların kökünü kazımaya ve bu kişileri her gittikleri yerde takip etmeye kararlıdır. Bazı komutanları hedef alarak Suriye'nin bileğini bükebileceğini düşünenler, hayal dünyasında yaşamaktadır" denildi.  Aktivistler ise saldırının ardından ordunun Başkanlık Sarayı'nın etrafını tanklarla çevirdiğini öne sürdü. Sabah saatlerinden itibaren saray çevresinde çatışmalar olduğuna dair haberler geliyordu.

ÇATIŞMALAR YAYILIYOR MU?

Şam sakinleri Esad'ın erkek kardeşinin komutasındaki bir askerî üste, arka arkaya beş patlama olduğunu iddia etti. Sünnilerin yaşadığı Meydan Mahallesi'nde de çatışmalar olduğu bildirildi. Aktivistlerin ordunun ağır silahlarını geride bırakarak Meydan'dan çekilmeye başladığını öne sürmesi üzerine Suriye televizyonu çatışma görüntüleri yayınladı.

ŞAM VOLKANI VE SURİYE DEPREMLERİ

Özgür Suriye Ordusu, önceki gün ülke genelinde "Şam Volkanı" ve "Suriye Depremleri" adlı iki büyük operasyon başlattığını açıklamıştı. Başkent Şam, hafta sonundan bu yana hükümet güçleriyle silahlı muhalifler arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyordu.

Esad'ın, Suriye'de olayların başladığı Mart 2011 tarihinden bu yana en büyük güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olan Şam'ın kontrolünü kaybetmemek için İsrail sınırındaki birliklerini de başkente kaydırdığı iddia edilmişti.

HALK SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Suriye'de düzenlenen bombalı saldırının ardından, başkent Şam'da halk sokaklara dökülerek kutlama yapmaya başladı. Ulusal Güvenlik Kurulu'na yönelik düzenlenen intihar saldırısında Suriyeli üst düzey yetkililerin hayatını kaybetmesinin ardından kentte sessizlik hakim oldu. İlerleyen saatlerde Şam'ın merkezi mahallelerinden Cobar'da toplanmaya başlayan halk, saldırıyı kutlamaya başladı. ''Beşşar, defol'' (irhal, irhal ya Beşşar) sloganı atan kalabalık, sevinç gösterisinde bulunuyor.

İKİ GENERAL TÜRKİYE'YE KAÇTI

Suriye ordusundan kaçan general sayısı da her geçen gün artıyor. Uluslararası haber ajansı Reuteurs, Türk kaynaklara dayandırdığı haberinde, Suriyeli iki generalin daha firar ederek Türkiye'ye sığındığını belirtti.

Haberde, iki generalle birlikte 600 Suriyeli mültecinin de Türkiye'ye geldiği açıklandı. Suriye'deki şiddet olaylarının başlamasından bu yana Türkiye'ye sığınan general sayısının da 20'ye ulaştığı hatırlatıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi