Görüş Bildir

"Esed rejimi sadece sivillere saldırıyor"

Suriye'deki Beşşar Esed rejimi ve İran destekli yabancı terörist grupların son dönemde saldırılarını yoğunlaştırdığı "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" sınırları içindeki evlerini terk etmek zorunda kalan on binlerce sivil, bombardımanların bir an önce durmasını bekliyor.

Esed rejimi, Türkiye ile Rusya arasında İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki ateşkesin korunması için 17 Eylül 2018'de varılan mutabakata rağmen İdlib'e şubat ayı başından itibaren saldırılarını yoğunlaştırdı.

Suriyeli sivillerin yardımına koşan Suriye Müdahale Koordinatörleri adlı sivil toplum kuruluşunun Müdürü Muhammed Hallac, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rejimin düzenlediği saldırılar nedeniyle bu ay İdlib'de toplam 9 bin 547 aileden oluşan on binlerce sivilin göç ettiğini, saldırılar devam ettikçe göç hareketinin de süreceğini dile getirdi.

Türkiye sınırındaki kamplara ve İdlib içinde kısmen güvenli gördükleri alanlara göçen on binlerce sivil, bombardımanların bir an önce durmasını bekliyor.

Han Şeyhunlu siviller ateşkese rağmen maruz kaldıkları bombardımana ilişkin tepkilerini AA muhabiriyle paylaştı.

Han Şeyhun Yerel Meclis Başkanı Abdülmecid Sermani, ay başından bu yana bölgede uzun zamandır olmayan bir gerginlik gördüklerini belirtti.

Sermani, "Şiddetli yıkım gücüne sahip olan silahlarla saldırılar devam ediyor. Saldırılar, ilçede sosyal hayatı neredeyse yok etti. Halk çevredeki köylere göç etti." dedi.

Rejim güçlerinin yoğunlaştırdığı saldırıların sivil yerleşimleri hedef aldığının altını çizen Sermani, "Türkiye ve Rusya'nın ortak devriyelerinin başlamasını bekliyoruz. Başlarsa saldırıların duracağı tahmin ediliyor ama hiç kimse net bir şey bilmiyor." şeklinde konuştu.

- "Han Şeyhun'daki bütün mahalleler rejimin topçu saldırılarının hedefinde"

Han Şeyhun ilçesi Sivil Savunma gönüllüsü Enes Diyab, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yalnızca sivillerin yaşadığının bilinmesine rağmen rejimin saldırı düzenlediğini söyledi.

Diyab, "Saldırıların nedeni tam olarak belli değil. Son dönemde Han Şeyhun'daki bütün mahalleler rejimin topçu saldırılarının hedefinde. Esed rejimi sadece sivillere saldırıyor." dedi.

"Han Şeyhun'daki halkın rejim güçlerinin saldırılarını Türkiye'yi baskı altına alma girişimi olarak yorumladığını" belirten Diyab, "Saldırılar Rusya ve Türkiye'nin ortak devriyeleri başlayana kadar devam eder diye düşünüyorum." diye konuştu.

- Uluslararası topluma tepki

Bir diğer Han Şeyhunlu Alaa Yusuf da Esed rejiminin saldırılarına "barbarca" devam ettiğini kaydetti.

Yusuf, "Rejim katildir. Bizim için hiçbir şey değişmedi. Han Şeyhun'da özellikle en büyük fırının devre dışı kalmasından sonra hayat daha da zorlaştı. Uluslararası toplum saldırıları kınayan bildiriler bile yayımlamadı." ifadelerini kullandı.

Rejim güçlerinin, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne bu yılın başından beri düzenlediği hava ve kara saldırılarında en az 94 sivil hayatını kaybetti, 290'dan fazla sivil yaralandı.

Türkiye ile Rusya arasında İdlib'deki ateşkesi korumak için imzalanan mutabakattan bu yana ise 25 binden fazla aile evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi