Görüş Bildir

Esed yönetimi bırakmıyor!

Rusya'nın Paris Büyükelçisi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'in, ''medeni bir biçimde'' görevi bırakmaya hazır olduğunu söylediğini açıkladı.

Esed yönetimi bırakmıyor!

Şam'dan yapılan açıklamada ise 'Esad'ın görevi bırakacağı iddiası gerçeği yansıtmıyor' denildi.

Rusya'nın Paris Büyükelçisi, Suriye lideri Beşar Esad görevini "medeni bir biçimde" bırakmaya hazır olduğunu açıkladı. Şam'dan yapılan açıklamada ise 'Esad'ın görevi bırakacağı iddiası gerçeği yansıtmıyor' denildi..

Fransız Uluslararası Radyosu RFI’ye bugün konuşan Rusya’nın Paris Büyükelçisi Alexandre Orlov, 30 Haziran’da Cenevre’de toplanan Eylem Grubu’nun toplantısında, daha demokratik bir rejim için üzerinde uzlaşılan geçiş planının, Esad tarafından da kabul edildiğini söyledi.

Esad'ın muhaliflerle görüşmeleri yürütecek birini de belirlediğini ileri süren Orlov, "Bu demek oluyor ki, Esad gitmeyi kabul etti ama medeni bir yolla" dedi.

ÇİFTE YALANLAMA

Bu haberin ajanslara düşmesinden birkaç dakika sonra Suriye Enformasyon Bakanlığı'ndan jet bir açıklama geldi.

Bakanlığın Suriye devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında Büyükelçi Orlov'un sözlerinde "hiçbir şekilde doğruluk payı olmadığı" belirtildi.

Russia Today ise, Rus Dışişleri Sözcüsü'nün Paris Büyükelçisi'ne atfen 'Esad gitmeye hazır' açıklamasını yalanladığını bildirdi.

HALK ŞAM'DAN KAÇIYOR

Suriye'de Ulusal Güvenlik Konseyi binasına düzenlenen saldırıda savunma bakanı, Esad'ın eniştesi ve bir generalin öldürülmesinin ardından başkent Şam'da, Suriye ordusu ile muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu arasındaki çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor.

Tümgeneral Hişam Bahtiyar da öldü Tümgeneral Hişam Bahtiyar da öldü İlişkili haber için tıklayın

Beşşar Esad'ın Ramazan öncesi, Şam'ı muhaliflerden temizlemek için büyük bir operasyon başlattığı iddia edildi. Suriye devlet televizyonu bugün yaptığı açıklamada Şam'ın birçok bölgesinin "terörist"lerden temizlendiğini duyururken, Suriyeli muhalifler, Irak sınırındaki dört sınır kapısı ile Türkiye sınırındaki bir sınır kapısını ele geçirdiklerini iddia etti.

IRAK SINIR KAPISINI KAPATTI

Irak, Suriyeli muhaliflerin eline geçtiği iddia edilen Ebu Kemal sınır kapısını kapattığını açıkladı. Irak ayrıca sınıra asker sevkiyatı yaptığını da duyurdu.

ESAD CENAZE TÖRENİNE KATILABİLİR

Suriye'de geçtiğimiz çarşamba günü intihar saldırısında öldürülen Savunma Bakanı Davud Racha, Esad'ın eniştesi Asıf Şevket ve General Hasan Türkmani için cenaze törenlerinin düzenlenmesi bekleniyor. Cenaze törenlerinden birine Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı da katılabileceği ileri sürüldü.

'300 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ' İDDİASI

Suriye'nin çeşitli kentlerde ordunun yönetim karşıtlarına yönelik ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda ve çıkan çatışmalarda çoğunluğu başkent Şam'ın banliyölerinde olmak üzere 300 kişinin öldürüldüğü iddia edildi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Şam'ın çeşitli semtlerinde ağır silahlarla düzenlenen operasyonlar esnasında açılan ateş sonucunda 71 kişinin yaşamını yitirdiğini ve çok sayıda kişinin yaralandığını ileri sürdü.

MOOD: DAHA FAZLA YETKİ İSTİYORUZ

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Misyonu Şefi Tümgeneral Robert Mood ise, ''Daha güçlü ve etkili bir liderlik istediklerini'' söyledi.

BM Suriye Şefi Tümgeneral Mood, BM resmi internet sitesindeki açıklamasında, ''Amacım politik davranmak veya konuyu speküle etmek değil'' ifadelerine yer verdi. Suriye'de yaşanan şiddeti mevcut sayı ve kapasiteleri ile durduramayacaklarının açık olduğunu ifade eden Mood, kendilerine Güvenlik Konseyi tarafından yetki alanı daha geniş bir pozisyon verilmesi gerektiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'ye yaptırım tasarısının Rusya ve Çin tarafından veto edilmesi nedeniyle, BM gözlemci heyetinin görev süresi du uzatılamadı. Suriye'deki BM gözlemci heyetinin 48 saat içinde ülkeyi terk etmesi gerekiyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi