Eurovision'da Kırımlı şarkıcı Rusları çok kızdıracak

61. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ukrayna'yı Kırım Tatarı bir şarkıcı temsil edecek. Stalin'in 240 bin Tatar'ı Orta Asya'ya sürmesini konu alan şarkısıyla şarkıcı Rusya'nın tepkisini çekebilir.

Eurovision'da Kırımlı şarkıcı Rusları çok kızdıracak

Ukrayna'yı bu sene  İsveç'in başkenti  Stockholm'de Mayıs ayında yapılacak, 61. Eurovision Şarkı Yarışmasında sahne ismi "Jamala / Cemile" olan 32 yaşındaki caz şarkıcısı Jamaladinova temsil edecek. Ön elemeleri en yüksek puanla geçen Jamala, Eurovision  Ukrayna finalinde de '1944' adlı şarkısıyla bir rekora imza atarak 300 binin üzerinde oy aldı. Sahneye geleneksel  Tatar giysileriyle sahneye çıkan Cemile'nin 1944 isimli şarkısı,  Sovyetler Birliği lideri  Joseph Stalin'in 240 bin  Tatar'ı Orta  Asya'ya sürmesini anlatıyor.  Stalin, Mayıs 1944'te Türk asıllı nüfusu Nazilerle işbirliği yapmakla suçlamış ve binlerce insanı doğu bölgelerine sürmüştü.

SÜRÜLENLERİN YARISI HAYATINI YİTİRMİŞTİ

Sürülen insanların yarısı kötü koşullar nedeniyle yaşamını kaybetti.

"SÜRÜLENLER ARASINDA BÜYÜK-BÜYÜKANNEM DE VARDI"

Cemile o dönem 20'li yaşlarda olan büyük-büyükannesinin sürülen Tatarlar arasında bulunduğunu ve çocuklarından birinin Orta  Asya'ya giderken yolda öldüğünü belirtti.

1991'DE DÖNMEYE BAŞLADILAR

AFP ajansına konuşan Cemile "Bu şarkıya kendimi özgürleştirmek, büyük-büyükannemin ve mezarı olmayan kızının, bir resimleri bile olmayan binlerce  Kırım Tatarının anısını içimden salabilmek için ihtiyacım vardı" dedi.

"SENİ ÖLDÜRÜYOR VE SUÇSUZUZ DİYOR"

Kırım Tatarları  Sovyetler Birliği'nin çöktüğü 1991 yılında  Kırım'a dönmeye başladılar. Cemile de Kırgizistan'da doğmuş.

1944 şarkısının sözlerinde "Yabancılar senin evine geliyor, seni öldürüyor ve suçsuzuz diyor" deniyor.

Nakarat kısmında da  Kırım Türkçesi ile "Yaşlığıma toyalmadım, Men bu yerde yaşalmadım" ifadeleri yer alıyor.

Yine AFP'ye göre yarışma jürisinde bulunan 2004 Eurovision birincisi Rouslana, "Bu şarkı bizim bugün  Ukrayna'da çektiklerimizi anlatıyor" yorumu yaptı.

"RUSYA'NIN KIRIM İŞGALİNDEN SONRA KARAR VERDİM"

Cemile,  Rusya'nın 2014'te  Kırım topraklarını işgal etmesinin ardından Eurovision şarkı yarışmasına katılmaya karar verdiğini söylüyor.

"KIRIM TATARLARI ÇARESİZ DURUMDA"

"Bu hatıraları tekrar tekrar anımsamak benim için zor oldu. Ama şimdi anlıyorum ki bu gerekliymiş. Çünkü bugün  Kırım Tatarları çaresiz durumda ve desteğe ihtiyaçları var" dedi.

Rusya'nın  Kırım'ı ilhakından sonra pek çok  Tatar eylemci tutuklandı ve evlerine baskın düzenlendi.

ULUSLARARASI TOPLUM İLHAKI TANIMIYOR

Uluslararası toplum  Rusya'nın  Kırım'ı ilhak etmesini tanımıyor; BM de  Tatarnüfusuna karşı yaygın insan hakları ihlalleri olduğunu belirtiyor.

Kaynak: BBC Türkçe.

Kaynak: Diyarbakır Söz