Görüş Bildir

Federasyon seçimleri!

Suriye’de federasyon kurmayı hedefleyen Kürtler, Öcalan'ın posterleri altında oy kullandı.

Federasyon seçimleri!

Suriye'nin kuzeyinde federasyon kurmayı amaçlayan Kürtlerin kontrol ettiği bölgelerde, yerel yöneticilerin seçimi için Cuma günü sandığa gidildi. 3 bin 732 mahalle, nahiye ya da köyün temsilcisi seçilecek.

Üç aşamalı seçim planının son aşamasında Ocak ayında ortak parlamento seçilmesi planlanıyor. Kamışlı'daki seçim noktasında Abdullah Öcalan'ın resminin asılı olduğu görüldü.

Boykot edenler de var          

DW Türkçe’nin haberine göre,PKK’nın Suriye kolu Demokratik Birlik Partisi (PYD) öncülüğündeki koalisyonun girişimiyle gerçekleşen seçimler, bazı muhalefet partilerince boykot edildi. Bu partilerin başında federasyon fikrine karşı çıkan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) geliyor.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Washington Enstitüsü'nden Suriye uzmanı Fabrice Balanche, "Bu seçimler bir demokrasi simülasyonu olacak. Çünkü çok partili bir sistem ya da özgürlük yok" yorumunda bulundu.

Müslim: Talebimiz federalizm

PYD’nin lideri Salih Müslim, komşu ülke Irak'ta referandum yapan Kürtlerin aksine bağımsızlık hedeflemediklerini söyledi. Müslim, "Biz Suriye'nin bir parçasıyız... Suriye'deki talebimiz ayrılık değil, talebimiz federalizm" diye konuştu. Şam rejiminin geçen ay "şaka gibi" diye nitelediği seçimlere Ankara da tepkili. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'de bir Kürt devleti kurulmasına asla izin vermeyeceğini söylemişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi