Görüş Bildir

Felluce temizlendi

Irak ordusunun Felluce'ye yapılan son operasyonda, şehrin kontrolünü tamamen ele geçirdiği ve DAEŞ'ten temizlediği belirtildi.

Felluce temizlendi

Irak'ın batısındaki Enbar'a bağlı Felluce kentinin, terör örgütü DAEŞ'ten tamamen kurtarıldığı bildirildi.

Irak Federal Polis Şefi Korgeneral Raid Şakir Cevdet, "Enbar polis güçleri, terörle mücadele birimi, Haşdi Şabi ve federal polis tarafından düzenlenen operasyonlar sonucu, Felluce DAEŞ'ten tamamen kurtarıldı." dedi.

Haşdi Şabi birliklerinin kentin idari il sınırına ulaşıncaya kadar operasyonda yer aldığına işaret eden Cevdet, "Ordu birlikleri kuzeydeki bazı bölge ve mahallelerdeki örgüte ait küçük birimlerin temizlenmesi çalışmalarına devam ediyor. Emniyet güçleri, teröristler safında can ve mal kayıplarıyla sonuçlanan şiddetli çatışmaların ardından Felluce'de tam anlamıyla kontrolü sağladı." diye konuştu.

"Kentin yüzde 90'ı askeri operasyonlardan etkilenmedi"

Irak Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi ise Felluce'nin terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılması kapsamında, kentin yüzde 90'ının askeri operasyonlardan etkilenmediğini ve yerleşim için uygun olduğunu belirtti.

Ubeydi Irak resmi televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Felluce'nin DAEŞ'ten kurtarılması çerçevesinde düzenlenen askeri operasyonların, ülkenin diğer bölgelerindeki gibi kente büyük bir zarar vermediğini ifade ederek, "Felluce'nin yüzde 90'ı askeri operasyonlardan etkilenmedi ve yerleşim için uygun. Bunun sebebi, ordu güçlerinin, aniden baskın düzenleyip Ramadi ve Sincar'da olduğu gibi militanların bölgeyi harap etmesine fırsat vermemesi." dedi.

- Bağdat'ta bombalı saldırılar: 7 ölü, 17 yaralı

Öte yandan başkent Bağdat'ın farklı bölgelerinde düzenlenen saldırılarda aralarında Haşdi Şabi mensuplarının da bulunduğu 7 kişi hayatını kaybetti, 17 kişi yaralandı.

Emniyet kaynakları, Bağdat'ın güneyindeki Er-Rıdvaniyye nahiyesinde yola döşenen patlayıcının, Haşdi Şabi'ye ait devriye aracının geçişi sırada infilak ettirildiği olayda bir kişinin öldüğünü, 4 kişinin yaralandığını aktardı.

Başkentin kuzeyindeki Et-Tarmiye kazasına bağlı El-Fellahat köyündeki halk pazarı yakınlarında meydana gelen patlamada ise 3 sivil yaşamını yitirdi, 11'i yaralandı.

Kentin doğusundaki El-Amiriyye bölgesinde evinden çıkmakta olan bir sığınmacı, kimliği belirsiz kişiler tarafından açılan ateşte hayatını kaybetti.

Başkentin güneyindeki El-Beyya bölgesinde düzenlenen bombalı saldırıda da 2 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

Terör örgütü DAEŞ, Irak'ta ilk olarak 2014 yılı başında Felluce kentinde ortaya çıkmış, aynı senenin yaz aylarında faaliyet alanını ülkenin batı kesimlerine doğru genişletmişti.

Irak ordusu, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ile Sünni aşiret güçleri Felluce'yi kurtarmak için 23 Mayıs'ta ortak operasyon başlatmıştı. Ordu birliklerinin yaklaşık bir hafta önce kent merkezindeki hükümet binalarını ele geçirmesinin ardından Felluce'yi terör örgütü DAEŞ'ten geri alma operasyonunun sona erdiği duyurulmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi