Görüş Bildir

Filistin hükümeti haftaya Gazze'de toplanacak

"Rami el-Hamdallah başkanlığındaki Filistin hükümeti, Hamas'ın İdari Komite'yi feshetme kararından sonra bölgedeki görev ve sorumlulukları devralmak üzere gelecek hafta pazartesi günü Gazze Şeridi'ne geçiyor"

Filistin hükümeti haftaya Gazze'de toplanacak

Filistin Uzlaşı Hükümeti'nin, Hamas'ın İdari Komite'yi feshettiğini duyurmasının ardından haftalık olağan toplantısını bir sonraki pazartesi Gazze Şeridi'nde düzenleyeceği bildirildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, Filistin Uzlaşı Hükümeti Sözcüsü Yusuf el-Mahmud yaptığı yazılı açıklamada, "Rami el-Hamdallah başkanlığındaki Filistin hükümeti, Hamas'ın İdari Komite'yi feshetme kararından sonra bölgedeki görev ve sorumlulukları devralmak üzere gelecek hafta pazartesi günü Gazze Şeridi'ne geçiyor." ifadelerini kullandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yapılan istişarelerin ardından bu adımın atılmasına karar verildiği belirtilen açıklamada, "Ulusal Uzlaşı Hükümeti, kahraman halkımızın iradesinin tecellisi ve başta iç bölünmüşlüğü sona erdirmek üzere milli yükümlülükleri yerine getirmek için var gücüyle çalışıyor." denildi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas da geçen hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Filistin Uzlaşı Hükümeti'nin hükümet yetkilerini devralmak üzere Gazze'ye geçeceğini söylemişti.

- İdari Komite

Hamas, 17 Eylül'de yaptığı yazılı açıklamayla Gazze'deki İdari Komite'nin feshedildiğini, Filistin hükümetinin Gazze'de görevi devralmasını, genel seçimlere gidilmesini ve Fetih hareketi ile diyaloğa hazır olduğunu bildirmişti.

Gazze'deki Hamas hükümetinin, geçen mart ayında hükümet işlerinin yürütülmesi için kurduğu İdari Komite, Filistin yönetimi tarafından kabul edilmemişti.

Hamas, ağustos ayı başlarında Gazze Şeridi ile Batı Şeria arasında bölünmeye son verilmesi kapsamında İdari Komite'yi feshetmeyi de içeren yeni bir siyasi girişim sunmuştu.

Fetih Hareketi ve Filistin yönetimi lideri Abbas ise daha önce birçok kez Hamas'a "Gazze'deki İdari Komite'nin koşulsuzca feshi, Filistin hükümetinin Gazze Şeridi'nde etkin hale gelmesi ve seçimlere gidilmesi" çağrısında bulunmuştu.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye başkanlığındaki üst düzey heyet, 9 Eylül'de Gazze'den ayrılarak Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmişti.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım da 13 Eylül'de yaptığı açıklamada, uzlaşı için Kahire'de Fetih yöneticileriyle hemen masaya oturabileceklerini belirterek, "Hamas, Gazze'de kurulan İdari Komiteyi feshetmeye, uzlaşı hükümetinin görevini oradan sürdürebilmesine imkan sağlamaya ve seçimleri yapmaya hazırdır." ifadelerini kullanmıştı.

- Filistin'deki siyasi bölünmüşlük

Filistin'de 2006 yılında seçimleri kazanmasının ardından Hamas ile Fetih Hareketi arasında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmalardan sonra Hamas 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti.

Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de ise Katar öncülüğünde uzlaşma görüşmeleri yapılmasına rağmen üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.

Hamas ve Fetih Hareketi, 23 Nisan 2014'te birlik hükümeti kurulması ve seçimlerin yapılması konusunda bir uzlaşı anlaşması imzalamış, uzlaşı hükümeti 2 Haziran 2014'te kurulmuş ancak iki tarafın siyasi ayrılıkları sebebiyle hükümet, İsrail ablukası altındaki Gazze'de görevlerini yerine getirememişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi