Fransa halkı yarın sandığa gidiyor

Fransa'da yarın başlayacak 2 turlu bölgesel seçimlerde halkın sadece yüzde 30'unun sandığa gideceği tahmin ediliyor.

Fransa halkı yarın sandığa gidiyor

Paris'teki 13 Kasım saldırılarından sonra ilan edilen olağanüstü hal devam ederken ülkenin 13 bölgesinin yönetimini belirlemek için seçime gidiliyor.

Anketler, aşırın sağın en az üç bölgeden zaferle çıkacağını ortaya koyarken aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin (FN) özellikle ülkenin güneyinde güçleneceğini gösteriyor.

FN'nin ilk turda ortalama yüzde 28-30 bandında oyunun olacağı tahmin edilirken, ikinci sırada eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi Cumhuriyetçiler'in yer alacağı, son sırayı ise hükümetteki Sosyalist Parti ile sol bloğun paylaşacağı belirtiliyor.

Seçimlerde, FN Lideri Marine Le Pen'in aday olduğu kuzeydeki Nord-Pas-de-Calais-Picardie ile Le Pen'in yeğeni varisçisi olarak bilinen yeğeni Marion Marechal Le Pen'in aday olduğu güneydeki Provence-Alpes-Cote d'Azur'da FN'in yarışı önde bitirmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Kamuoyu araştırmaları, Paris saldırıları sonrasında Cumhurbaşkanı François Hollande'ın popülaritesinin rekor derecede artmasının sosyalist hükümete yansımadığı görüşünde.

Bir önceki bölgesel seçimlerde, 2010'da Alsace bölgesi dışında tüm bölgelerden birincilikle çıkan Sosyalist Parti bu seçimlerde en az 3 bölgeyi kaybetme riskiyle karşı karşıya.

Anketlere önce çıkan bir diğer nokta ise düşük katılım oranı. Bir önceki bölgesel seçimlerde yüzde 46 olan katılım oranın bu seçimlerde yüzde 30'lara kadar gerileyebileceğine dikkat çekiliyor.

Düşük katılımın aşırı sağın elini güçlendireceği düşünülürken kamuoyunda yüksek katılım çağrısı yapılıyor.

Öte yandan ana muhalefet partisi Cumhuriyetçiler'in lideri Sarkozy için de bölgesel seçimler küçük bir cumhurbaşkanlığı seçimleri provası olarak düşünülüyor.

Fransız basını, Cumhuriyetçiler'in bölgesel seçimlerde alacağı oy oranının 2017'de cumhurbaşkanlığı yarışında belirleyici olacağını kaydetti.

Eğer Cumhuriyetçiler bölgesel seçimlerde büyük bir başarıya imza atamazsa partinin, daha genç kuşağa hitap eden diğer cumhurbaşkanı adayı Alain Juppe'nin 2017 için şansının artacağı öne sürülüyor.

İlk turu yarın yapılacak bölgesel seçimlerin ikinci turu 13 Aralık'ta tamamlanacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler