Fransız jetleri, Mali'nin kuzeyindeki şehirleri bombaladı

Yetkililer, Fransız savaş uçağının Mali’nin kuzeyinde el-kaide bağlantısı olduğuna inanılan havaalanı, eğitim kampları, depo ve binaları bombaladı.

Fransız jetleri, Mali'nin kuzeyindeki şehirleri bombaladı

Pazar günü Fransız jetleri, Mali’de en az beş şehri bombaladığı bildirildi. 400’den fazla Fransız askeri, dokuz ay önce isyancılar tarafından alınan toprakları geri kazanmak için Mali’de konuşlandırıldı. Fransa’nın saldırıyı başlatmasıyla beraber ABD ve Avrupa ülkelerinden de lojistik destek geldi. İngiltere ülkeye asker ulaşımı için C17 nakliye uçakları gönderirken, ABD de iletişim ve ulaşım yardımı sağlıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Mali askerlerinin Mopti’den çıkarılmasından sonra askere müdahale yetkisi verdi.

Fransız Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada “Fransız savaş uçağı 13 Ocak’ta terör gruplarınun üs olarak kullandıkları Gao yakınındaki lojistik depolar da dahil bir çok hedefi vurdu” dedi.

Fransız yetkililer, isyancıların beklenenden daha iyi silahlandıklarını kabul ettiklerini, Kona kenti yakınlarında düşürülen helikopterde bulunan 41 yaşındaki pilotun yaşamını yitirdiğini söyledi.

El-Kaide ile doğrudan ya da dolaylı bağları olan grupların eski Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin cephanelerinden çalınan silahlara sahipler. Bir de Mali askerlerinin geri çekilirken bıraktıkları silahlara da el koydular.

İsmini açıklamayan bir Fransız yetkili de “İsyancılar iyi donanımlı, iyi eğitimli ve son teknoloji silahlara sahipler” açıklamasını yaptı.

Gao’da Abdurrahman Diko adındaki bir öğretmen de Pazar günü öğlen saatlerinde gökyüzünde jetleri gördüğünü ve jetlerin yalnızca eğitim kamplarını vurduğunu, sivil halkı hedef almadığını söyledi.

Mali Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Osman Sy de yaptığı açıklamada “Saldırı sivillere yönelik değildi ama zarar gören siviller de oldu.” Dedi.

Yerel yetkililer ayrıca, Gao ve Konna’nın yanı sıra, Douentza, Lere ve Agharous Kayoune gibi yerleşim yerlerinin de saldırıdan etkilendiğini bildirdi.

Lere’de saldırıdan sonra halkın Moritanya sınırına doğru gittiği de söyleniyor.

Birleşmiş Millet Mali krizini görüşmek için bugün bir araya gelecek.

Bu arada Fransız ve Mali askeri yetkilileri Fransa müdahalesinden sonra isyancıların ilerlemesinin durduğunu belirtiyorlar. Ancak isyancılar hala Mali’nin kuzeyinde çoğunlukta bulunuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz