Görüş Bildir

Gazzelilerin dinmeyen acısı: "Refah Sınır Kapısı"

İsrail ablukası altında yıllardır büyük sıkıntıların çekildiği Gazze Şeridi'nde yaşayan ihtiyaç sahipleri, Mısır tarafının bölgenin dünyaya açılan tek kapısı konumundaki Refah Sınır Kapısı'nı, kısa süreli açacağını duyurmasının ardından adeta sınıra akın etti.

Gazzelilerin dinmeyen acısı:

GAZZE  - İsrail ablukası altında yıllardır büyük sıkıntıların çekildiği Gazze Şeridi'nde yaşayan ihtiyaç sahipleri, Mısır tarafının bölgenin dünyaya açılan tek kapısı konumundaki Refah Sınır Kapısı'nı, kısa süreli açacağını duyurmasının ardından adeta sınıra akın etti.

Mısır'da ordunun Temmuz 2013'teki askeri darbeyle yönetime el koymasından bu yana kapalı tutulan Refah Sınır Kapısı zaman zaman insani durumlar için geçici olarak açılıyor.

Tedavi olma, iş bulma, evliliğini tamamlama ve eğitimine devam etme ümidiyle binlerce Gazzelinin, geçici süreliğine açılan sınır kapısına akın etmesi, bölgedeki sıkıntıyı gözler önüne seriyor.

Üç yıldır Gazze'den çıkma ümidiyle her defasında sınır kapısına gelen Fas asıllı Mucide el-Yakubi'nin (36), çektiği acılar yüzünden okunabiliyor.

AA muhabirine yaşadığı sıkıntıları anlatan Yakubi, "Evlendiğimden bu yana yani 11 yıldır Gazze'deyim. Anne ve babamı evlendiğimden beri göremedim. 2015 yılında sınırdan geçebilmek için adımı yazdırdım. Bana 2017'de randevu verdiler maalesef kapı o zaman açılmadı. Şu ana kadar adım bölgeden çıkacak kişiler listesine de eklenmedi." dedi.

"Kapının açıldığını her duyduğum anda çıkma ümidiyle hızlıca oraya gidiyorum" diyen Yakubi, her defasında eli boş döndüğünü, yetkililerle konuşmasına rağmen durumunda bir değişiklik olmadığını dile getirdi.

"Babam hasta, ölmeden önce onu görememekten korkuyorum"

Uzun zamandan beri göremediği amca ve dayılarından vefat edenlerin olduğunu ve cenazelerine iştirak edemediğini dile getiren Yakubi sözlerine şöyle devam etti:

"Babam hasta. Ölümünden önce onu görememekten korkuyorum. Gazze'de üç savaş yaşadım. Korku ve acılar çektim. Gazze açık bir ceza evinden ibaret. İnsanların sınırlı şekilde hareket etmelerine izin veriliyor. Bölge yaşamak için çok zor bir durumda. Bizler terörist değiliz. Patlayıcı taşımıyoruz. Neden bütün bunları yaşıyoruz. Çocuk, kadın geleceğini kaybeden öğrenciler, her biri bir tarafta olan eşler ve hastaların günahı ne? Sadece hakkımız olan seyahati istiyoruz."

Bir başka yolcu Zayide es-Sofi de "Sınır kapısından geçebilmek için 10. kez geliyorum, kalp ve tansiyon hastasıyım. Acil ameliyat olmam gerekiyor." diye konuştu.

Sofi, ancak bu sefer de bölgeden çıkamama korkusu yaşadığını dile getirdi.

Tekerlekli sandalyede sınırdan geçme ümidiyle bekleyişini sürdüren Avni en-Neccar da bir buçuk yıl önce adını listeye yazdırdığını belirterek, "Her kapı açıldığında geçme ümidiyle geliyoruz ancak her defasında geri gönderiliyoruz." diye konuştu.

Mısır yönetimi, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'yle arasında yer alan Refah Sınır Kapısı'nı geçen çarşamba günü 3 günlüğüne açmıştı.

Gazze Şeridi'ne giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Mısır'ın kontrolündeki Refah hariç 6'sı İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu 6 kapıdan ticari amaçla kullanılan 4'ü Hamas'ın seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer iki kapıdan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim ve Beyt Hanun çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi