Gazze'ye gidiyor

İsrail'in özür dilemesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan bir açıklama geldi.

Gazze'ye gidiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi ile ilgili olarak gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Eskişehir-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin hizmete alım törenine, katılmak üzere gittiği Eskişehir'de açıklamalarda bulundu. Tören öncesinde değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Bizim için ana başlıklar çok önemli. Ana başlıklarda özür beyanı bizim istediğimiz şekilde gerçekleşti" dedi. Daha önce üzüntü verici ifadelerin kullanıldığını belirten Başbakan Erdoğan, "Kendilerine apology kelimesini kullanmazsanız, bu bizim için geçerli değildir. Birçok şeyden sonra bu sağlandı" şeklinde konuştu.

"TAMAMEN SESLİSİ HALİ BİZİM KAYITLARIMIZDA MEVCUTTUR"

Söz konusu süreçte ABD Başkanı Barack Obama'nın ricada bulunduğunu belirten Erdoğan, "İsrail'in devreye soktuğu birçok devlet başkanları aracı olmuştu. Bizde kendilerine hep bu başlıkları söylemiştik, '3 başlığımız var' demiştik. Özür dilenecek, şehitlerimizin ailelerine tazminat, Filistin'e olan ambargo kaldırılacak. Daha sonra özür ve tazminatta kabul edilmişti ama ambargo kabul edilmemişti" dedi. Şimdi ambargoyla ilgili yasağında kaldırıldığını belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Filistin'le ilişkiler konusunda Türkiye ve İsrail'in işbirliği yapabileceğini de burada belirttik. Şu anda metnin içerisinde oda var. Dikkat edilirse biz bu metinlerin hem İngilizce, hem de Türkçe'sini koyduk. Konuşma metnidir o. Tamamen seslisi hali bizim kayıtlarımızda mevcuttur. Ben Sayın Netenyahu ile konuşurken, Sayın Obama yanındaydı. Kendisi ile telefonda selamlaştım. Konuşmamızın ardından tekrar Sayın Obama ile görüştüm. Washington'a dönüşünün ardından kendisiyle tekrar bir görüşmemiz olacak. Bu sürecin en yakın şahidi de sayın Obama olmuştur. Hemen hemen yarım saat süren görüşmeden sonra bunu aramızda deklare etmeyi mutabık bulduk. İlk deklare etme olayını kendilerinin yapması, daha sonra bizim yapmamız... Bunu karara bağladık. Daha sonra bu açıklamayı ilk Amerika yaptı. Amerika'nın açıklamasından sonra İsrail ve ardından biz bu özürü Türk halkı adına kabul ettiğimizi ifade ettik."

GAZZE ZİYARETİ

Başbakan Erdoğan tazminatın içeriğinin yetkililer tarafından görüşerek belirleneceğini belirten Erdoğan, ambargolarla ilgili sürecinde yavaş yavaş başladığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sadece Mısır Kapısından değil, bütün kapılardan girişin başlamasını istiyoruz. Oradaki inşaattı, ilaçtı, kalkınmaya yönelik fabrikalar gibi konularla ilgili olarak sükunet devam ettiği sürece bu çalışmaların devamının olmasını özellikle kayda bağladık. Zannediyorum ki Nisan ayı içerisinde benim bir Gazze ziyaretim olabilir, Batı Şeria ziyaretim olabilir. Bütün bunlar tabi bu sürece hizmet edebilmek, oraya da ben bir çözüm süreci diyorum. Bu çözüm sürecine katkıda bulunabilmektir. Bu mekik diplomasisinde Dışişleri Bakanım Ahmet Bey ve yanındaki müsteşarımın büyük emekleri oldu. Bir dikleşmeye gitmeden ama dik durarak bu süreci bu noktaya getirdik. Temennim odur ki bu sürece aklıselim hakim olsun. Bir yanlışa düşülmeden de bu bölgenin yıllarca çekmiş olduğu sıkıntıyı sonunda da, 1967 sınırlarına çekilmek suretiyle daha kalıcı bir hale getirmiş olalım."

"BÜYÜKELÇİLERİN ATAMALARI ANLIK DEĞİL"

Başbakan Erdoğan, Mayıs ayının ilk yarısında ABD'ye ziyaret edeceğini belirtti. İsrail'e atanacak büyükelçi konusunda da açıklama yapan Erdoğan, "İsrail'den geri çekilen büyükelçimiz şu anda başka bir ülkede görevde. Büyükelçilerin atamaları anlık değil, hemen böyle bir haftada yapılacak şeyler değil. Yeni bir hazırlığın yapılması gerek. O da bu uygulamayla alakalı bir süreç. Uygulama sağlıklı yürüdüğü sürece inanıyorum ki hızla o da bitecektir" dedi.

"GÖRÜŞME TALEBİ AMERİKA'DAN GELDİ"

Bir gazetecinin, "Sürece Sayın Obama'nın dahil olmasını siz mi talep ettiniz" şeklinde sorduğu soruya şu açıklamalarda bulundu:

"Görüşme talebi Amerika'dan geldi. Biliyorsunuz John Kerry'nin Türkiye ziyareti oldu. Orada bunu kendisiyle çok geniş görüştük, kendisine şartlarımızı yine ifade ettim. Bunların içeriği hakkında da Dışişleri Bakanımla görüşmelerini söyledim. Dışişleri Bakanı ile de uzun uzadıya bir çalışma yaptılar, o çalışma 5-6 saat süren bir çalışmaydı. Bunları konuştuktan sonra da bu iş daha ciddiyet kazandı. Ondan sonra o metinler gitti geldi, metinler üzerinde çalışıldı, yani kelimelere varıncaya kadar hassasiyetimiz oldu, bütün bu hassasiyetler giderildikten sonra nihai kararımızı verdik. 'Sayın Obama'nın Ortadoğu seyahatinde Sayın Netenyahu ile bir telefon görüşmesi mümkün olur mu' diye sorduklarında 'metin bu hale gelirse olur' dedik. Geldi, geldikten sonra da görüşmeyi yaptık."

"YETER Kİ SÜREÇ OLUMLU YÜRÜSÜN"

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Mavi Marmara baskınıyla ilgili davalardan vazgeçtiği yönünde haberler hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, henüz böyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirterek, "Bu süreç içerisinde uygulamaları görelim, uygulamalar sağlıklı yürüdükten sonra bu uygulamalara yine olumlu katkı sağlamayı arzu ederiz. Yeter ki süreç olumlu yürüsün, olumlu yürüdükten sonra biz taş koymayı arzu etmeyiz. Görüşmelerden önce ve sonrada Mısır Cumhurbaşkanı Sayın Mursi, Katar Devlet Başkanı Emir ile görüştüm, Mahmut Abbas ile görüştüm, Hamas Lideri Halid Meşal ile görüştüm. Yani bütün bunları yaparken aradaki yetkin olan isimlerin hepsinin de kanaati bizim için çok önemliydi. Bu kanaatleri alarak bu adımları attık" şeklinde konuştu.

Erdoğan bu söz konusu adımları Türkiye'nin tek başına atması halinde yalnız kalacağını belirterek, "Onun için de dikkat ederseniz bugün Arap dünyasında bütün medyanın yaklaşımı çok çok olumlu, hepsi bu durumdan memnunlar, demek ki niyet hayırlı olunca akıbette hayırlı oluyor" ifadelerini kullandı.

"ACELE GİDEN ECELE GİDER"

Erdoğan, biz gazetecinin "Öncelikle hangi başlıklar gündeme gelebilir?" şeklinde sorduğu soruya, "Arkadaşlar biraz o konuda sabırlı olalım, biliyorsunuz acele giden ecele gider. Sabırlı, teenniyle hareket etmek lazım. Geçen gün Diyarbakır ile ilgili konuşurken de açıklamam da "90 artı uzatmalar' dedim, bunu hepsini göreceğiz, ondan sonra rahat edeceğiz" dedi.

Öte yandan Erdoğan, bazı ailelerin "Filistin'den özür dilenmesi gerekir" sözleri ile ilgili olarak, "Duyguları konuşturmayacağız ilmi, aklı, tecrübeyi konuşturacağız ki netice alalım" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan ayrıca Mavi Marmara baskınında şehit olanların ailelerine süreçle ilgili bilgiler verileceğini belirtti ve ailelerin yaptığı açıklamaların da gayet olumlu olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz