Görüş Bildir

Haşdi Şabi ve peşmerge arasında çatışma çıktı

IRAK ordusunun Haşdi Şabi birlikleriyle beraber başta Kerkük olmak üzere tartışmalı bölgelere girmesinden sonra başlayan gerginlik, devam ederken, Kerkük ile Erbil arasındaki Pirde bölgesinde peşmerge ve Haşdi Şabi arasında çatışma çıktı.

Haşdi Şabi ve peşmerge arasında çatışma çıktı

IRAK ordusunun Haşdi Şabi birlikleriyle beraber başta Kerkük olmak üzere tartışmalı bölgelere girmesinden sonra başlayan gerginlik, devam ederken, Kerkük ile Erbil arasındaki Pirde bölgesinde peşmerge ve Haşdi Şabi arasında Erbil-Kerkük karayolu üzerinde ağır silahların kullanıldığı şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Irak güvenlik güçlerinin Kerkük'ün Altunköprü kasabasında kontrolü sağlamasının ardından Peşmergelerin konuşlandığı mevzilere yaklaşmasıyla çatışma başladı. Irak güçleri ağır toplarla mevzileri vururken Peşmergeler de karşılık verince çatışma şiddetlendi.

Irak güçlerinin top ateşiyle yaralanan Peşmergelerin olduğu, bazı araçların da yanmaya başladığı görüldü. Şiddetli çatışma üzerine, Erbil'den yola çıkan ağır silahlar taşıyan askeri konvoy, temas hattına doğru ilerleyişe geçti.

Kerkük-Erbil kara yolunda Irak ordusuyla peşmerge güçlerinin bekleyişi devam ederken, zaman zaman çatışmaların yaşandığı da öğrenildi. Çatışmada, Irak ordusuyla Haşdi Şabi'nin havan ve top atışları yaptığı, peşmergenin de buna karşılık katyuşa füzeleri kullandığı görüldü.

DOĞAN HABER AJANSI, ÇATIŞMA BÖLGESİNDE

Irak ordusunun Haşdi Şabi'yle birlikte Irak'taki tartışmalı bölgelere yönelik operasyonları devam ederken, Kerkük-Erbil yolunda peşmerge ve Iraklı güçler arasında bugün şiddetli çatışmalar yaşandı. Doğan Haber Ajansı (DHA) Muhabiri Felat Bozarslan ve bazı gazeteciler, çatışmanın ortasında kaldı.

Çatışmayı peşmergenin yer aldığı Erbil yönünden izleyen gazetecilerin bulunduğu alana Haşdi Şabi tarafından peş peşe yaklaşık 25 havan topu atıldı. Çatışmayı izleyen gazeteciler, yanı başlarına düşen ve kendileri için tehlike yaratan hava topları nedeniyle bölgeden ayrılmak zorunda kaldı. Peşmerge, havan toplarına katyuşa füzeleriyle karşılık verdi.

PEŞMERGEDEN PÜSKÜRTTÜK İDDİASI

Peşmerge adına yapılan açıklamada ise "Sabah 08.00'de Haşdi Şabi milisleri, Irak ordusuna verilen ABD yapımı silahlar ve İran topçu desteğiyle Peşmerge Güçleri’ne Pirde’de saldırdı" denildi. Açıklamada saldırıların püskürtüldüğü, 10'dan fazla Hummer ve Abrams Tank'ın imha edildiği iddia edildi, "Görünen o ki bu saldırıyla, Irak hükümetinin Kerkük İl sınırlarının sonuna kadar gelmesi amaçlanıyor" denildi.

TÜRKMEN CEPHESİ: PEŞMERGENİN ELİNDEN ALINDI

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salih ise twitter'dan yaptığı açıklamada "Türkmen Altunköprü, Irak ordusunun sayesinde başarı ile Peşmerge’nin elinden alındı. Orada bulunan Türkmenler rahatlarına kavuştular" diye yazdı. Salihi Altın Köprü'yü ziyaret ettiği, video görüntüsü paylaştı.

İRAN TOPÇU BİRLİĞİ SALDIRIYOR

Öte yandan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Komutanlığı bölgedeki gelişmelerle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "İran Topçu Birliği ve Haşdi Şabi milisleri, Irak'ın verdiği ABD yapımı silahlarla Altunköprü mevkiinde Peşmerge mevzilerini sabah saat 8'den itibaren bombalamaya başladı." ifadeleri kullanıldı.

KERKÜK'ÜN İLERİSİNE GEÇİLMEYECEK

HAŞDİ Şabi Sözcüsü Kerim Nuri, Kerkük il sınırlarının geçilmeyeceğini belirterek, "Başbakan ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Haydar Abadi, Kerkük il sınırlarını geçmememiz talimatı verdi" dedi.

Irak ordusunun Haşdi Şabi'yle tartışmalı bölgelere yönelik gerçekleştirdiği operasyon kapsamında, Kerkük-Erbil arasında Iraklı güçlerle peşmerge arasında çatışma çıkarken, Haşdi Şabi Sözcüsü Nuri, bir açıklama yaptı. Kerkük-Erbil arasında bulunan Pirde bölgesinde, bugün sabah saatlerinde başlayan ve ağır silahların kullanıldığı çatışmayla ilgili konuşan Nuri, Irak Başbakanı Haydar El Abadi tarafından Kerkük sınırını geçmeme talimatı aldıklarını söyledi. Haşdi Şabi Sözcüsü Nuri, "Saldırıyla hedef, Kerkük il sınırlarını almaktı. Kesinlikle Kerkük il sınırları geçilmeyecek. Başbakan ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Haydar Abadi, Kerkük il sınırlarını geçmememiz talimatı verdi" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi