Görüş Bildir

Halepçe anıldı

Erbil'de Enfal harekatı ve Halepçe katliamının 25. yıldönümü nedeniyle düzenlenen konferanta Başbakan Erdoğan'ın gönderdiği mesaj okundu.

Halepçe anıldı

Saad Abdullah Konferans Salonu'nda düzenlenen ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin ve Irak'taki yabancı Büyükelçilik ve misyon şeflerinin katıldığı, ''Enfal harekatı ve Halepçe katliamının 25. Yıldönümü'' konferansında, konuşan Türkiye Cumhuriyeti Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği mesajı okudu.

''İnsanlık tarihinde kara bir leke''

IKBY makamları ile konferansa katılımcıları selamlamayla başlayan mesajda, ''İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Halepçe saldırısında binlerce masum insanın kimyasal silahlar kullanılmak suretiyle acımasızla katledildiği'' vurgulanarak, ''Erbil ve Halepçe'de bugün düzenlenmekte olan bu etkinlik, aradan 25 yıl geçmesine rağmen, sözkonusu saldırının insanlık vicdanında açtığı derin yaranın tazeliğini koruduğunu göstermektedir'' denildi.

Türkiye'nin tarih boyunca her zaman mazlumun yanında yer alan ve kendisine sığınanlara kucak açtığının kaydedildiği mesajda, bölgede akan kanın artık durması gerektiği belirtildi.

Erbil Başkonosolosu Aydın Selcen'in Türkçe okuduğu mesaj

''1988 yılında Irak'ta Saddam Hüseyin rejimi tarafından gerçekleştirilen Enfal Harekatı ve Halepçe Katliamının 25. yıldönümü münasebetiyle gerçekleştirilen bu konferansı düzenleyen IKB makamlarını ve tüm konferans katılımcılarını selamlıyorum.

İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Halepçe saldırısında binlerce masum insan kimyasal silahlar kullanılmak suretiyle acımasızca katledilmiştir. Erbil ve Halepçe'de bugün düzenlenmekte olan bu etkinlik, aradan 25 yıl geçmesine rağmen, sözkonusu saldırının insanlık vicdanında açtığı derin yaranın tazeliğini koruduğunu göstermektedir.

Tarih boyunca her zaman mazlumun yanında yer alan ve kendisine sığınanlara kucak açan ülkemiz, Halepçe Katliamından kaçan Iraklı Kürt kardeşlerimize de kucak açmış, onlar için tüm imkanlarını seferber etmiştir.

Bölgemizde veya yeryüzünün herhangi bir yerinde, Halepçe'dekine benzer insanlığa karşı suçların bir daha işlenmemesi için gereken her türlü tedbirin alınması için çabalarımızı sürdüreceğiz. Ülkemiz Halepçe benzeri acıların tekrar yaşanmaması, bölgemize barış ve kardeşliğin hakim olması için kararlılıkla çalışmaya devam edecektir.

Suriye’de olup-bitenler

Bugün komşumuz Suriye'de de masum halk, kanlı rejimin katliamlarına, bombardımanlarına maruz kalmakta, bir varoluş ve özgürlük mücadelesi vermektedir. Daima zulmedenlere karşı gür sesle karşı çıkan Türkiye, 25 yıl önce Saddam zulmü altında hayat mücadelesi veren Kürt kardeşlerimize olduğu gibi, bugün de mazlum Suriye halkına kapılarını açmış, Suriyeli kardeşlerimizi bağrına basmıştır.

Bölgemizde akan kanın artık durmasını, bölge halklarının artık kendilerine zulmetmeyecek, silah doğrultmayacak demokrat liderler tarafından yönetilmesini, farklı etnik ve mezhepsel gruplar arasında uyum, hoşgörü, birlikte yaşama ve işbirliği kültürünün hakim olmasını diliyoruz.

Halepçe saldırısı, bölgemizin kitle imha silahlarından arındırılmasının önemini de tüm açıklığıyla gözler önüne sermiştir. Ülkemiz bu çerçevede, bölgemizin her türlü kitle imha silahından arındırılmasını istemekte ve bu alandaki uluslararası çabalara aktif katkıda bulunmaktadır.

Saddam rejimi tarafından kimyasal silah kullanılmak suretiyle acımasızca katledilen Halepçe kurbanlarının aziz hatıraları önünde bu vesileyle bir kez daha saygıyla eğiliyor, hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum.''

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi