Görüş Bildir

Halep'te sivillerin çığlığı sürüyor

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin yoğun saldırısına maruz kalan Halepli siviller, bombaların yıkımı, açlık ve ilaçsızlıktan sonra salgın hastalık tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını haykırarak yardım çağrısında bulundu.

Halep'te sivillerin çığlığı sürüyor

Rejim ve destekçileri, muhaliflerin kontrolündeki doğu Halep'te, yüzbinlerce sivile karadan ve havadan, iç savaşın en şiddetli saldırılarını düzenliyor.

 Muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde bulunan 200 binden fazla sivil farklı semtlere dağılmışken, onbinlercesi de muhaliflerin elindeki çatışma bölgelerinden rejimin hakim olduğu alanlara göç etti.

Dünyayla iletişimi kesilen yüzbinler, oldukça zayıf olan internet aracılığıyla bölgeden AA muhabirlerine ses kayıtları göndererek yardım çığlıklarını duyuruyor.

Bunlardan Halepli sivil Muhammed Halife, "Halep’in durumu kötünün kötüsü. Tarihte hiç olmamıştır böyle bir şey, eminim. Her türlü saldırıya maruz kalıyoruz. İnsanlık ölmüş ve vicdanlar yok olmuş. Kimse sivilleri düşünmüyor. Malesef sivil savunmanın ne bu yaralıları tedavi edecek ne de enkazda mahsur kalan insanları kurtaracak imkanı var." dedi.

-"En fazla sivil savunma merkezleri ve ekipleri hedef alınıyor"

Halepli sivillerden Zahir Mustafa, "Rus ve rejim güçleri, insanların göç etmek zorunda kaldığı batı kısımları da vuruyor. Uçaklar durmadan bomba yağdırıyor. Su, ekmek, yemek, elektrik de yok." dedi.

Halep sakinlerinden Cud Hatip de insani dramı şu sözlerle anlattı:

"Halep'te yaşanan acılar rejim güçlerinin saldırılarından dolayı gün be gün artıyor. Temel ihtiyaçları tedarik etmekte çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. En önemli sıkıntı çocuklar için süt ve gıda, yaralı ve hastalar için de ilaç. Havadan ve karadan saldırılar hiç ara vermeden sürüyor. Sağlık çalışanlarının sayısı azaldı. Ameliyatlarda kullanılan malzemeler tükenmek üzere. Doktorlarımız ve sağlık  kuruluşları medya aracılığıyla dünyaya seslense de kimsenin aldırış etmediği ortada." ifadelerini kullandı.

Hatip, onbinlerce sivilin muhaliflerin kontrolündeki semtlere göç etmesinin yeni sorunlara yol açtığını belirterek, "Bu kadar insan dar alana sıkışmış oldu. Cesetleri gömecek yer kalmadı. Salgın hastalıklar kapıda." dedi.

Sivillerin dayanma gücü kalmadığını vurgulayan Ebu Eymen, "Hava çok soğuk. Isıtacak hiçbir şey yok. Bazen tedavi edilemeyen hastaların kolları bacakları mecburen kesiliyor. Yaralı ve hastalar ölüme adaylar." şeklinde konuştu.

- Yüzbinlerin insani krizi

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye sınır Halep ili, başkent Şam'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı 40 kilometre. Rejim ordusu, Rusya ve İran destekli Şii milisler, 15 Kasım'dan bu yana kent merkezinin doğusunda muhaliflerin elindeki semtlere havadan ve karadan şiddetli saldırılar düzenliyor. Rusya ise Halep'teki hava saldırılarında yer almadığını savunuyor. Buna karşın, rejim hatlarının haberleşmesini dinleyen muhalifler, Rusların kara harekatının her kademesinde boy gösterdiğini bildiriyor. Rejim kuşatmasında yüzbinlerce sivilin bulunduğu doğu Halep'te halk 3 ayı aşkın süredir temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor. Son üç hafta içinde kentin doğusundaki tüm hastaneler, sağlık merkezleri, fırın ve okullar rejim saldırılarıyla hizmet dışı kaldı. Baz istasyonlarının büyük kısmının yıkılması ve rejimin telefon hatlarını kesmesi nedeniyle kentle iletişim sadece kısıtlı şekilde internet üzerinden kurulabiliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi