Haşdi Şabi'nin Musul'daki varlığı endişe verici

Irak Parlamentosu Ezidi Milletvekili Viyan Dahil, terör örgütü DEAŞ sonrası Musul'u birçok ciddi krizin beklediği uyarısında bulunarak bunun en başında ise bölge halkının varlığından rahatsız olduğu İran destekli Haşdi Şabi güçlerinin yer aldığını söyledi.

Haşdi Şabi'nin Musul'daki varlığı endişe verici

Dahil,  "Terör örgütü DEAŞ'ın Musul vilayetindeki varlığı sona erdikten sonra bölge halkını ciddi krizler bekliyor. Bu krizlerin en başında Haşdi Şabi'nin Musul'daki varlığı ve oluşturduğu endişeler gelmektedir." ifadelerini kullandı.

Irak'taki Sünnilerin kalbi olarak tanımlanan Musul'da Şii güçlerinin askeri varlığının kent sakinleri tarafından kabul edilmediğini belirten Dahil, "Sünni Araplar ve Kürtler, Haşdi Şabi'nin ısrarla Musul'da kalmaya çalışmasını hoş karşılamadığı gibi dayatmaları da kabul etmiyor." dedi.

Haşdi Şabi'nin Musul kent merkezinin batı yakasında devam eden askeri operasyonun henüz bitmeden yaklaşık iki hafta önce ani bir şekilde Irak-Suriye sınırına yönelmesine de değinen Dahil, bunun ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini ileri sürdü.

 Musul'daki varlığı endişe verici

Dahil, "Koalisyon güçleri, Haşdi Şabi'nin bu tartışmalı operasyondan haberdardı. Irak merkezi hükümeti böyle bir hamleyi koalisyon güçlerine sormadan gerçekleştiremez." değerlendirmesinde bulundu.

"DEAŞ sonrası Musul vilayetinin geleceğinin belirlenmesi için güçlü ve sivil bir il meclisine ihtiyaç var." diyen Ezidi Milletvekili Dahil, bunun için de uluslararası koalisyon güçlerinin denetimi sayesinde Irak merkezi hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) güçlü dayanışma içerisine girmesi gerektiğini söyledi.

Dahil, mevcut Musul İl Meclisi'nin, yaklaşık 3 yıldır terör örgütünün zulmüne maruz kalan kent sakinlerinin sorunlarını çözebilecek durumda olmadığını dile getirerek, ABD başta olmak üzere uluslararası toplumun acil bir şekilde yardım elini uzatmaları gerektiğini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz