Hatay halkı rahatsız mı?

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak sığındıkları Kilis'teki konteynerkent ile Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş'taki çadırkentler ve bazı okullara yerleştirilen ya da kiraladıkları evlerde yaşamını sürdüren Suriyelilerin karıştıkları vaka sayısının yüksek olmadığı bildirildi.

Hatay halkı rahatsız mı?

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz,  Hatay'ın, farklılıkların, çeşitli dinlerin, dillerin, ırkların, kültürlerin, inançların yüzyıllardır uyum, ahenk içerisinde yaşadığı, beraber yaşama becerisini, kabiliyetini gösterdiği önemli merkezlerden biri olduğunu belirtti.

Son zamanlarda Hatay'daki çadırkentlerde kalan Suriyelilerden Hatay halkının rahatsız olduğu yönünde iddiaların gündeme getirildiğini hatırlatan Lekesiz, Suriyelilerin esnafa parasını vermediği, El Kaide militanlarının kentteki din görevlilerine ideolojik eğitim vermek istediği, direnenlere kötü muamele ettiklerine ilişkin söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

‘BİRİLERİ KAOS PEŞİNDE’

Vali Lekesiz, şöyle devam etti:''Bunlar ve benzerleri iddiaların tamamı asılsız, mesnetsiz. Sorumlu birimlere şu ana kadar intikal eden bu tür bir olay yok. Ancak bazı grupların esnaf odalarını, sivil toplum örgütlerini ziyaret ederek, Suriyelilerin para vermediklerini, esnafın mağdur olduğunu söylemelerini istediklerini biliyoruz. Birileri toplumsal yaşama güvensizlik duygusunun yayılmasını arzu ediyor olabilir. Bunlara itibar etmemek lazım. Birileri kaos, kargaşa çıksın istiyor olabilir. Biliyorum ve inanıyorum ki yüzyılların sevgi, barış ve hoşgörü merkezi Hatay ve Hataylılar, iyi veya kötü niyetli bu tür değerlendirmelere ve dedikodulara veya eksik bilgiyle sağlıklı değerlendirme yaptığını zanneden insanlara itibar etmeyecekler. Sanki devlet, buraya gelen Suriyeliler suç işlese dahi yasal işlem yapmıyormuş, sadece seyirci kalıyormuş, seyirci kalmasının da ötesinde adeta bunlara destek oluyormuş yönünde değerlendirmelere lütfen itibar etmesinler. Hepsine de gereken yasal işlem yapılıyor.''

‘HALKIMIZ SURİYELİLERE KUCAK AÇTI''-‘

Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi de Suriye'deki olaylar nedeniyle ilçelerinde çok hareketli günlerin yaşandığını belirtti.

Savaştan kaçan Suriyelilerin daha çok Reyhanlı'nın köylerinden Türkiye'ye geçtiğini ifade eden Şanverdi, gelenlere kucak açıp ev sahipliği yapmaya, üzüntülerini, gözyaşlarını biraz olsun hafifletmeye çalıştıklarını söyledi.

Suriyelilerle ilgili ilçede başta esnaf olmak üzere vatandaşların herhangi bir sıkıntı yaşamadığını vurgulayan Şanverdi, ''Halktan en ufak sorun, şikayet almadık. Emniyet birimlerimizle sürekli görüşüyoruz. Suriyelilerle ilgili herhangi bir sorun yaşamadık. Halkımız, Suriyeli sığınmacılara kucak açtı, akrabalık, kardeşlik bağlarını daha da güçlendirdi. Yanı başımızda sürekli bomba sesleri geliyor, oradaki insanlara kucak açmak inanlık görevimiz'' ifadesini kullandı.font-family

Kaynak: Diyarbakır Söz