Görüş Bildir

Humus’ta intihar saldırılarında 42 kişi hayatını kaybetti

Suriye’nin Humus kentinde hükumet binalarını hedef alan iki ayrı intihar saldırısında 42 kişi yaşamını yitirdi.

Humus’ta intihar saldırılarında 42 kişi hayatını kaybetti

Suriye'nin Humus kentinde Esed rejimi kontrolündeki devlet binalarına yönelik intihar saldırılarında 42 kişi öldü.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden Rami Abdel Rahman, "En az 6 saldırgan devlet güvenlik ve askeri istihbarat binalarının bulunduğu bölgeye saldırdı. Birkaçı üzerindeki düzeneği patlattı" bilgisini verdi.

Rahman, Guta ve Mahatta mahallelerine yönelik saldırıda üst düzey bir istihbarat görevlisinin de öldüğü bilgisini verdi. Suriye devlet televizyonu, ordu istihbarat birimi şefinin saldırıda öldüğünü açıkladı.

Esed güçleri, kent merkezini güvenlik çemberine aldı.

Henüz üstlenen olmasa da saldırı, Humus'un doğusundaki kırsal ve çöl alanda hâkimiyetini sürdüren IŞİD'in izlerini taşıyor.

Birleşmiş Milletler aracılığıyla varılan bir ateşkes anlaşması sonucu muhaliflerin terkettiği Humus, Mayıs 2014'ten bu yana Esed rejiminin kontrolü altında bulunuyor.

Kentte daha önce de intihar saldırıları yaşandı. 2016 başlarında meydana gelen benzer bir saldırıda 64 kişi yaşamını yitirmişti.

Esed rejimi, IŞİD'in elindeki antik kenti Palmira'yı geçen Mart ayında ele geçirmiş ancak Aralık'ta yeniden kaybetmişti. Sonrasında Halep'e odaklanan rejim güçleri, muhaliflerin çekildiği kenti ve doğusu ile batısındaki alanı Aralık'ta kontrol altına almıştı.

Rejim medyası ne diyor                                                   

Rejim medyasında yer alan haberlere göre, Humus il merkezinin Guta ve El Mahatta bölgelerindeki iki güvenlik merkezine saldırı gerçekleştirildi.

Humus Valisi Talal el-Barazi, intihar bombacılarının saldırısında 32 kişinin öldüğünü, 24 kişinin yaralandığını duyurdu.

Humus Haber Merkezi de aralarında, askeri güvenlik birimi başkanı Tümgeneral Hasan Dabul’ün de bulunduğu çok sayıda üst düzey subayın öldüğünü iddia etti.

Yerel kaynaklar, güvenlik merkezlerinden birinin askeri diğerinin sivil istihbarat olduğunu bildirdi.

Saldırıyı üstlenen Şam’ı Özgürleştirme Heyeti (Heyet Tahrir Şam-HTŞ), sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada eylemin Vaer, İdlib ve Şam'daki rejim saldırılarına misilleme olduğunu duyurdu. Açıklamada, Humus'taki sivil istihbarat başkanı İbrahim Derviş'in de öldürüldüğü öne sürüldü.

Esed rejimi karşıtı Nureddin Zengi, Liva el-Hak, Ceyşü'l Sünne, Ensaruddin ve eski adıyla "Nusra Cephesi" olarak bilinen Şam’ın Fethi Cephesi, kendini geçen ay feshederek HTŞ'yi oluşturmuştu. Nusra Cephesi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi