Görüş Bildir

IKBY'deki havalimanlarının yurt dışı uçuş yasağının kaldırılması

Irak Başbakanı Haydar el- İbadi'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Erbil ve Süleymaniye havalimanlarına yönelik yurt dışı uçuş yasağını kaldırdığı bildirildi.

IKBY'deki havalimanlarının yurt dışı uçuş yasağının kaldırılması

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Erbil ve Süleymaniye havalimanlarındaki yurt dışı uçuş yasağının kaldırılmasının "iyi bir başlangıç" olduğunu ve devamının gelmesini temenni ettiklerini belirtti.

Başbakan Barzani, Erbil'de düzenlediği basın toplantısında, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'ye, IKBY'deki havalimanlarına uygulanan yurt dışı uçak seferleri yasağını kaldırma kararından dolayı teşekkür etti.

Barzani, benzeri önemli adımların devamının gelmesini temenni ettiklerini söyledi.

Havalimanlarının yanı sıra memur maaşlarının ödenmesi ve bütçe meselesini de anayasa çerçevesinde çözmek istediklerini ifade eden Barzani, "(Havalimanlarının açılması) Küçük bir karar olarak görülse de iyi bir başlangıçtır. Bu, güçlü bir irade gösterilmesi halinde aramızdaki sorunları anayasa çerçevesinde çözebileceğimizin ispatıdır." dedi.

Irak merkezi hükümetinin Sağlık ve Eğitim Bakanlığı çalışanlarının maaşlarını göndermesine de değinen Barzani, "Şimdiye kadar maaşların nasıl gönderileceğine dair bize iletilen herhangi bir net bilgi yok. Prensipte maaşların gönderilmesine karar verildi. Ancak detaylarını bilmiyoruz." diye konuştu.

Gazetecilerin, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un, 2018 bütçe tasarısını anayasaya aykırı noktaları olması gerekçesiyle reddettiğini hatırlatması üzerine Barzani, şunları söyledi:

"Bağdat ve diğer taraflar da çok iyi biliyor, Kürdistan hükümeti ve halkı bütçe tasarısından endişeli. Bütçe tasarısının tekrardan gözden geçirilmesine fırsat tanınması lazım."

IKBY'deki İran'a muhalif "İran Kürdistan Demokrat Partisi'nin" üyelerine son bir ayda düzenlenen silahlı saldırılara da değinen Barzani, terörün her türlüsünü reddettiklerini vurguladı.

Saldırıların arkasında İran olduğu yönündeki iddialara dair ise Barzani, "herhangi bir tarafı suçlamadıklarını, soruşturmanın devam ettiğini" söyledi.

Bağdat yönetimi, bugün IKBY havalimanlarına uygulanan yurt dışı uçuş yasağının kaldırıldığını duyurmuştu.

++++

ÖSO, kurtarılan köylere sığınan Afrinlilerin güvenliğini sağlıyor

- ÖSO, Afrin'deki terör örgütü YPG/PKK'dan canları pahasına kaçmayı başararak kurtarılan köylere sığınan sivilleri karşılıyor, güvenliklerini sağlıyor

- ÖSO komutanı Ebu Necib:

- "Zeytin Dalı Harekatı sayesinde arındırdığımız köylerde Arap Kürt ayırt etmeden Afrinli sivillere yardımcı olmak için bulunuyoruz. Biz savaş değil, barış savunucularıyız"

İDLİB  - Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensupları, Afrin ilçe merkezinden canlarını tehlikeye atarak kaçan ve Zeytin Dalı Harekatı'nda kurtarılan köylere sığınan halkın güvenliğini sağlıyor.

YPG/PKK'nın elebaşları ilçe merkezinden kaçarken çıkışlarına izin verilmeyen sivillerin örgüte baskıları artıyor.

Canlı kalkan olarak kullanılmak istenmeyen sivillerin çıkışı örgüt tarafından engellenirken, bir kısmı ise canlarını tehlikeye atarak kaçmayı başarabiliyor.

Kurtarılan köylere traktör, kamyonet ve binek araçlarda hayvanlarıyla gelen sivilleri ÖSO mensupları karşılıyor.

ÖSO, sivillerin güvenliğini sağlayarak yerleşmelerine kolaylık sağlıyor.

Bir ÖSO savaşçısı sivilleri ellerinde çiçeklerle karşıladı.

- Örgütün dayattığı araç plakalarını söküyorlar

Bu arada, kaçan siviller Afrin yazılı araç plakalarını söküyor. YPG/PKK'nın bu plakaları fahiş fiyatlara satarak halka dayattığı öğrenildi.

Geçen cuma terörden arındırılan Anab köyünde sivilleri karşılayan ÖSO mensuplarından Ebu Necib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Zeytin Dalı Harekatı sayesinde arındırdığımız köylerde, Arap ve Kürt ayrımı yapmadan Afrinli sivillere yardımcı olmak için bulunuyoruz. Biz savaş değil, barış savunucularıyız." dedi.

Terör örgütlerinin Afrin'deki sivillerin çıkışına engel olarak onları canlı kalkan yapmaya çalıştığını söyleyen Ebu Necib, "Tel Rıfat ve Deyr Cemal gibi bölgelerden halk zeytinlik arazilerden kaçarak kurtardığımız bölgelere sığınmakta. Hatta motosiklet üzerinde bir yaşlı amca kaçmaya çalışırken mayına bastı. Hemen en yakın sağlık noktasına sevk ettik." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi