Görüş Bildir

IKBY'deki hükümet karşıtı gösteriler

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Süleymaniye kentindeki hükümet karşıtı gösterilerde Irak Türkmen Cephesi'nin de (ITC) aralarında olduğu bazı siyasi parti binalarıyla, kamu binaları ateşe verildi.

IKBY'deki hükümet karşıtı gösteriler

ITC Erbil milletvekili Aydın Maruf, dünden bu yana devam eden gösteriler sırasında Süleymaniye'nin Kifri ilçesinde bu sabah ITC parti binasının ateşe verildiğini belirtti.

Maruf, ITC binasının yanı sıra Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) parti merkezinin de ateşe verildiğini, olayda can kaybı yaşanmadığını söyledi.

Eylemlerin devam ettiği bir diğer ilçe olan Koy Sancak'ta ise göstericiler, kaymakamlık binasıyla bazı siyasi parti binalarını ateş verdi. İlçede devam eden gerginliğin önüne geçmek ve hükümet binalarının korunması için güvenlik güçlerinin sıkı önlemler aldığı kaydedildi.

IKBY'de muhalefetin önde gelen partilerinden Goran (Deşişim) Hareketi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) güçlü olduğu Süleymaniye kent merkezinde bazı öğretmenlerin geciken maaşlar ve yolsuzluk karşıtı protestosu kısa sürede kitlesel gösterilere dönüştü.

Süleymaniye kent merkezinde başlayan gösteriler daha sonra birçok ilçeye de yayıldı. Eski IKBY Başkanı Mesud Barzani liderliğindeki KDP'nin güçlü olduğu Erbil ve Duhok'ta ise herhangi bire protesto düzenlenmedi.

- IKBY'deki ekonomik kriz

IKBY'de 2014'ten bu yana ekonomik kriz yaşanıyor. Irak anayasasına göre, Erbil yönetimi ülkede elde edilen petrol gelirinden yüzde 17'lik bir paya sahip ancak, Nuri el-Maliki başbakanlığı döneminde IKBY'nin kendi başına petrol satmasını gerekçe göstererek, Erbil'in bütçeden alacağı payı 2014'te kesmişti.

Haydar el-İbadi'nin başbakan olması ve yeni hükümeti kurmasıyla Bağdat-Erbil yönetimleri, petrol satışında uzlaştı fakat Bağdat yönetimi halihazırda bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek Erbil'in payının cüzi bir kısmını gönderiyor.

Bütçe kesintisiyle başlayan ekonomik kriz, terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ın üçte birini ele geçirmesi ve petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşle derinleşti. Erbil yönetiminin resmi verilerine göre, IKBY'de hükümetten maaş alan yaklaşık 1 milyon 400 bin memur bulunuyor.

Memurların maaşı, kesintili bir şekilde günlük ihraç edilen petrol gelirinden ödeniyordu. Erbil yönetimi, Irak merkezi hükümetine bağlı ortak güçlerin Kerkük vilayetinde tam kontrolü sağlanmasıyla petrol gelirlerinin yarısını kaybetti. Erbil yönetimi günlük ortalama 550 bin varil petrol ihraç ederken, Kerkük'teki petrol kuyularını kaybetmesinden sonra bu oran yarı yarıya düştü.

Öte yandan İbadi yönetimi ise bu sayının gerçeği yansıtmadığını savunarak, söz konusu memur kaydının merkezi yönetim tarafından yeniden tutulduğunu, bunun tamamlanması halinde ortaya çıkacak gerçek sayıya göre maaşların ödeneceğini ifade ediyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi