"İlişkilerimize zarar vermez"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geleneksel yılsonu büyük basın toplantısını düzenliyor. Putin, Karlov suikastıyla ilgili, "Türkiye Rusya ilişkilerine zarar vermeyecek" dedi.

Putin, 437 gazetecinin karşısına çıktı.  Şu an soruları yanılıyor. Putin'in açıklamaları şöyle;

İLK SORU EKONOMİDEN GELDİ

"Rusya'da gayrisafi yurtiçi hasıla 2015'te yüzde 3.8 oranında daraldı fakat bu yıl 0.056 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Enflasyon oranı geçen yıl yüksekti ama bu yıl yüzde 6'nın altında, yaklaşık yüzde 5.5 olacak. Bu, 2011'den daha iyi bir rakam."

"BUNU BEN Mİ YAPTIM?"

ABD seçimlerine Rusya'nın müdahil olduğu yönündeki soruyu yanıtlayan Rus lider, şu ifadeleri kullandı:

"ABD'de görevi tamamlanmak üzere olan yönetim ve Demokrat Parti'nin tüm başarısızlıkları için dış faktörleri suçluyorlar. Bunları ben mi yaptım? Bunlar, sistematik sorunlar. Cumhuriyetçi seçmenlerden birçoğunun Rusya Devlet Başkanı'nı destekliyor olması, bazı ABD'lilerin küresel meseleler ve geleneksel değerler konusunda bizim görüşlerimizi paylaştığını gösteriyor.

Rusya ve ABD arasında iyi ilişkiler kurmak için iyi bir temele sahibiz. Sanıyorum, eski ABD Başkanı Ronald Raegan mezarında ters dönmez, partisinin kazandığı için mutlu olur." Rusya Devlet Başkanı, toplantıda ayrıca ülkesinde bir erken başkanlık seçiminin mümkün ancak gerekli olmadığını söyledi.

'SORUŞTURMAYI YAKINDAN İZLEYECEĞİZ'

Putin ayrıca, Ankara'daki büyükelçi suikastini yakından izleyeceklerini söyledi. Rus lider, "Rusya, Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesiyle ilgili soruşturmada her şeyin açığa çıkarılmasını yakından izleyecek" dedi.

Putin, dün düzenlenmesi planlanan büyük basın toplantısını Büyükelçi Karlov’un cenaze törenine katılmak için bugüne ertelemişti.

KARLOV SUİKASTİ

Karlov'un öldürülmesi Rusya-Türkiye ilişkilerini bozmaya yönelik bir eylemdi. Rus uçağının düşürülmesinden sonra bu emri verenlerin amacının Rusya-Türkiye ilişkilerinin bozmak olduğu yönündeki açıklamalara şüpheyle bakıyordum. Fakat artık buna ikna olmaya başladım.

Rusya cinayeti aydınlatma sürecini yakından takip edecek. Türkiye- Rusya ilişkilerine zarar vermeyecek.

NE ZAMAN BİTECEĞİNE PUTİN KARAR VERİYOR

Öte yandan toplantının ‘büyük’ olarak tanımlanmasının nedenlerinden bir diğeri de belirli bir bitiş zamanının olmaması. Zira basın toplantısının ne zaman biteceğine Putin kendisi karar veriyor. Putin’in bu yıl 12. kez düzenlediği basın toplantılarının en uzunu 2008’de gerçekleşmişti. Bu basın toplantısı 4 saat 40 dakika sürmüştü. Putin’in geçen yılki basın toplantısıysa 3 saat 8 dakika sürdü.

İLK KEZ ERTELENDİ

Putin, dün düzenlenmesi planlanan bu yılki büyük basın toplantısını Rusya’nın öldürülen Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un cenaze törenine katılmak için bugüne ertelemişti. Bu, Putin’in basın toplantısını ilk erteleyişi olmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz