İlk kez konuştu! Putin'den IKBY açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, referandum sonrası IKBY'ye yönelik açıklamalarda bulundu.

İlk kez konuştu! Putin'den IKBY açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) düzenlenen bağımsızlık referandumu sonrasında buradaki bölgesel hükümete petrol ambargosu uygulanması çağrılarına ilişkin olarak "Irak Kürt Bölgesi'ne yönelik petrol ambargosu, petrol fiyatlarının artmasına neden olur. Fakat kimsenin bu yola başvuracağını sanmıyorum" dedi.

Rus haber ajansı Sputnik'in aktardığı açıklamalara göre, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Rus Enerji Haftası'nın ana oturumunda konuşan Rus lider, IKBY'de geçen hafta düzenlenen gayrimeşru referandum hakkındaki bir soruya söyle yanıt verdi: "Kürt halkıyla tarihsel olarak iyi ilişkileri var. Bu sürece karışmıyor, hiçbir şeye karşı kışkırtmıyor, kimseyi de bir şeye itmiyoruz. Irak Kürdistan'ı etrafındaki tartışmalar konusunda durumu alevlendirmemek için gerekli olan her şeyin yapılması gerektiğine inanıyoruz."

"TÜRKİYE İÇİN ÇOK HASSAS FARKINDAYIZ"

"Söylediklerimizin hepsi, tarafların birbirlerine ulaşıp herkes için kabul edilebilir bir çözüm bulmasına yönelik. Nitekim bağımsızlık referandumu, Irak'ın iç meselesi" diye devam eden Putin, "Bunun Türkiye, İran ve Suriye için çok hassas bir konu olduğunu da anladıklarını" belirtti.

PETROLÜN KESİLMESİ MESELESİ

Öte yandan Putin, Türkiye'den IKBY'den petrol akışının kesilebileceğine ilişkin yapılan uyarıların uygulanması halinde bunun Erbil'i ne derece etkileyeceği şeklindeki soru üzerine ise şunları söyledi: "Petrol akışının kesilmesi küresel enerji piyasalarına da yansır, petrol fiyatları artar. Fakat benim düşünceme göre bu kimsenin çıkarlarına uygun değil. Yapılan çağrıların durumu alevlendirmemesi gerekiyor."

CUMHURBAŞKANI YAPTIRIMLARIN GELEBİLECEĞİ UYARISINDA BULUNMUŞTU

IKBY'de düzenlenen referandumun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptırımların devreye girebileceğini uyarısında bulunmuştu.Erdoğan, IKBY'den gelen petrol akışının da kesilebileceğini ifade edip "Bir vanayı kapadığımız anda iş bitti. Bütün geliri meliri hepsi ortadan kalkıyor. TIR'lar Kuzey Irak'a çalışmadığı anda bunlar yiyecek, giyecek bulamayacaklar" demişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz