Görüş Bildir

IMF, komşuya krediyi verdi ve uyardı!

Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan'ın aylar süren politik belirsizlik sonrası ekonomik iyileştirme programını kurtarmasına rağmen hala çok önemli sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu ve AB üyesi ülkelerin desteğine ihtiyaç duyacağını bildirdi.

IMF, komşuya krediyi verdi ve uyardı!

IMF, Yunanistan'a verilecek 43,7 milyar dolarlık kredi dilimini serbest bırakmasını müteakip 260 sayfalık bir rapor yayımladı.

IMF'den yapılan açıklamada, Yunanistan'ın ekonomik iyileşmesinin önündeki en önemli tehditlerin yetersiz vergi tahsilatı, uzun vadeli reformların yeterince uygulanmaması ve süren politik belirsizlik olduğu ifade edildi. Ayrıca Atina'nın gerekirse sıkıntılı olan özelleştirme programını yeniden hayat geçirebilmek için mevcut yöneticileri yabancı uzmanlarla değiştirmeyi düşünmesi gerektiği belirtildi.

IMF'in Yunanistan masası şefi Poul Thomsel, yapılan iki başarısız seçim sonrası 2012 yılı başından itibaren hükümetin reformları hızla yürürlüğe koyduğunu vurguladı.

Thomsel, Yunan hükümetinin kararlılıkla gerekli adımları attığını ve programın tekrar rayına oturduğunu söylemekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Poul Thomsel ayrıca Yunanistan'dan alacaklı AB üyesi ülkelere borçların bir kısmını silmesini ve bu borçların faizini düşürmesini de önerdi.

Başbakan Antonis Samaras, geçen yıl Haziran ayındaki seçimlerin ardından bir koalisyon hükümeti kurarak yedi aylık politik belirsizliğe son vermişti.

Samaras hükümetinin kamu borç stoğu ve açığını kapatmak için aldığı ekonomik tedbirler, halkın yaşam standartlarını düşürmüştü. Bunun yanı sıra Yunanistan ekonomisinin 2013 yılı ve sonrasındaki 6 ardışık yılda da daralması ön görülüyor.

IMF, yaşanan olumlu gelişmelere rağmen, Yunanistan'ın 2015-2016 yıllarında 7,3 ile 12,7 milyar dolar arasında bir finansal açık olacağı tahmin ediliyor.

Yunanistan'ı vuran ekonomik kriz sonrası yoksulluk ve işsizlik oranları da artarak adeta ''kırmızı alarm'' veriyor.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi