Görüş Bildir

İngilizlerin Siyasi Krizi

İngiltere’de AB referandumun ardından ana muhalefetteki İşçi Partisinde Corbyn’in karşısına ilk aday çıktı

İngilizlerin Siyasi Krizi

İngiltere’de AB’den ayrılma (Brexit) kararının çıktığı referandumun ardından ana muhalefetteki İşçi Partisinde başlayan liderlik tartışmasında Genel Başkan Jeremy Corbyn’in karşısına ilk aday çıktı.

Corbyn’in gölge kabinesinden önceki hafta istifa eden Angela Eagle, genel başkanlığına aday olacağını açıkladı. Eagle’ın, 50 milletvekilinin desteğiyle parti yönetimine yapacağı başvuru, genel başkanlık yarışını resmi olarak başlatacak.

Corbyn, referandum sonrasından gölge kabinede yaşanan bir dizi istifa ile görevi bırakmaya zorlanmıştı. Referandum sürecinde AB'de kalmaktan yana "gönülsüz" propaganda yapmakla suçlanan Corbyn hakkında parti içinde güvensizlik oylamasına gidilmişti. Milletvekillerinin 40'ı Corbyn'e destek verirken, 172'si güvensizlik oyu vermişti.

Taraftarları Corbyn'in liderlik seçiminde halihazırdaki genel başkan sıfatıyla otomatik olarak aday sayılacağını savunurken, muhalifler tüzüğe göre 50 milletvekilinin imzasıyla aday gösterilmesi gerektiğini öne sürüyor. Siyasi gözlemciler, İşçi Partisindeki bu tartışmanın mahkemeye taşınabileceğini belirtiyor.

Üyelerin ezici çoğunluk arkasında

Tüzüğe göre genel başkanın üyelerin oylarıyla seçildiği İşçi Partisinde, AB referandumunun ardından geçen iki haftada 150 bin yeni üyenin kaydolmasıyla üye sayısı 500 bine yaklaştı. Üyelerin ezici çoğunluğunun desteğine sahip Corbyn'in böyle bir yarışı kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

67 yaşındaki Corbyn, en büyük desteği genç seçmenler arasında buluyor. Corbyn'i genel başkanlığa taşıyan seçim sürecinde çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yaklaşık 200 bin kişi İşçi Partisine üye olmuş ve Corbyn için oy kullanmıştı. Corbyn bir diğer önemli desteği de ülkedeki sendikalardan görüyor.

Corbyn eylül ayında yapılan genel başkanlık seçiminde İşçi Partisi üyelerinin yüzde 59,5 oranında desteğini alarak 3 rakibini geride bırakmıştı. İngiliz siyasi tarihindeki en büyük üye desteğini alarak genel başkanlığa seçilen Corbyn, partinin parlamento grubunda ise aynı desteği bulamadı.

Bir grup milletvekili tarafından ilk günden itibaren başarısız olacağı iddia edilen Corbyn, görev süresince girdiği ara ve yerel seçimlerden başarıyla çıktı. Corbyn'e karşı mayıs ayında da "Yahudi karşıtı" olduğu iddiasıyla kampanya başlatılmıştı.

İktidar partisi de liderini arıyor

İngiltere'de seçmenlerin yüzde 52'sinin AB'den ayrılma yönünde oy kullandığı referandumun ardından siyaset hareketli günler yaşıyor.  Referandumu kazanan kampta da, kaybeden kampta da istifalar yaşanıyor.

Başbakan David Cameron'ın, referandum yenilgisinin ardından, sonbaharda yapılacak Muhafazakar Parti kongresinde görevi bırakacağını ilan etmesiyle iktidar partisinde de liderlik yarışı başlamıştı.

Muhafazakar Partinin parlamento grubunda geçen hafta gerçekleştirilen oylamalar sonucunda İçişleri Bakanı Theresa May ve Enerji Bakan Yardımcısı Andrea Leadsom, genel başkanlık için yarışacak iki aday olarak belirlendi.

May ve Leadsom arasındaki yarışta kimin kazanacağına, partinin yaklaşık 150 bin üyesi posta yoluyla kullanacakları oylarla karar verecek.

AB'den ayrılma kampanyasının başını çeken isimlerden aşırı sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage da geçen hafta görevinden istifa etmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi