İnsani ateşkes çağrısı

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin kuşatmasındaki doğu Halep'te muhalif silahlı gruplar, 5 günlük ateşkes ilan edilmesi ve sivillerin kentten çıkarılması çağrısında bulundu.

İnsani ateşkes çağrısı

Muhalif silahlı gruplar yaptıkları ortak yazılı açıklamada, rejim, Rusya ve İran destekli Şii milislerce havadan ve karadan yoğun saldırı altındaki doğu Halep'te sivil kayıpları engellemek için her türlü çabayı göstermeye hazır olduklarını bildirdi.

Üç yıldır Haleplilerin varil bombası, top atışı ve kimyasal silah saldırılarına alıştığını belirten açıklamada, "Halepliler son zamanda Rus savaş uçaklarının yerleşimlere kullandığı 'sığınak delici' bombalara ve sağlık merkezlerinin bilerek hedef alınmasına karşı kendilerini garantiye almak zorunda kaldılar." ifadesi kullanıldı.

Halep'in son 5 aydır 'sivilleri yok etme savaşıyla' karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Dünyanın dikkatini, Halep'in kuşatma altında olan mahallerinde rejimin sergilediği gaddarlığına çekmek istiyoruz. Yüzlerce masum erkek, adil olmayan biçimde tutuklandı ve akıbetleri belirsiz. Ablukanın en zor koşullarının vurduğu kadınlar, aşağılıkça intikam için tecavüze uğradı. Birçok kişinin söyleminin aksine, muhalif gruplar kenti terk ederse, siviller çok büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacak. Siviller ya korunmalı ya da Esed ve yandaşlarının insafına kalmayacakları güvenli bir alana alınmalı."

Muhalif gruplar, açıklamada, "5 günlük acil bir insani ateşkes ilan edilmeli. Acil tedavi gerektiren hastalar Birleşmiş Milletler gözetiminde tahliye edilmeli. İsteyen sivillerin Halep'in kuzey kırsalına göçüne izin verilmeli, sivillerin tahliyesinden sonra taraflar müzakereye oturmalı." taleplerinde bulundu.

 - Yüzbinlerin insani krizi

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye sınır Halep ili, başkent Şam'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı 40 kilometre. Rejim ordusu, Rusya ve İran destekli Şii milisler, 15 Kasım’dan bu yana kent merkezinin doğusunda muhaliflerin elindeki semtlere havadan ve karadan şiddetli saldırılar düzenliyor. Rusya ise Halep'teki hava saldırılarında yer almadığını savunuyor. Buna karşın, rejim hatlarının haberleşmesini dinleyen muhalifler, Rusların kara harekatının her kademesinde boy gösterdiğini bildiriyor. Rejim kuşatmasında yüzbinlerce sivilin bulunduğu doğu Halep'te halk 3 ayı aşkın süredir temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor. Son üç hafta içinde kentin doğusundaki tüm hastaneler, sağlık merkezleri, fırın ve okullar rejim saldırılarıyla hizmet dışı kaldı. Baz istasyonlarının büyük kısmının yıkılması ve rejimin telefonu hatlarını kesmesi nedeniyle kentle iletişim sadece kısıtlı şekilde internet üzerinden kurulabiliyor.

Rejim ve destekçilerinin karadan ve havadan şiddetli saldırıları nedeniyle muhalifler hakim oldukları 45 kilometrekarelik bölgenin yüzde 65'ini kaybederek, 16 kilometrekarelik bir alana çekildi.

Halep İl Sivil Savunma Müdürlüğü verilerine göre, muhaliflerin kontrolündeki bölgede 240 bin sivil bulunuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler