Görüş Bildir

Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri Kerkük'den sonra Sincar'a girdi

Irak ordusu, Kerkük'te peşmergenin geri çekilmesinin ardından Bay Hasan ve Havana petrol sahalarını kontrolüne aldı. Ayrıca Ezidi kenti olan Musul'un Sincar ve Mahmur ilçe merkezlerinde de kontrol ele alındı.

Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri Kerkük'den sonra Sincar'a girdi

Öğle saatlerinde ise Türkiye'nin askeri üssünün bulunduğu Başika'ya Irak askerleri girdi. Ordu birlikleri İran sınırına da ulaştı, Hanagin'den peşmerge tamamen çıkarıldı. Harita değişti: Barzani, Kerkük, Sincar ve Mahmur'u kaybetti... Ordu en son Türkiye'nin askeri üssünün bulunduğu Başika'ya girdi. Barzani iç savaştan korkuyor. İşte bölgeden son dakika haberleri....

HABER MERKEZİ

 IRAK Ordusu ve Haşdi Şabi güçleri, önceki gün Kerkük ve bazı ilçelerine girdikten sonra dün sabah saatlerinde Sincar'a (Şengal) da girdi. Sincar'da bulunan Peşmerge güçleri çekilirken, kent merkezine Haşdi Şabi güçlerinin girdiği, kent çevresinde ise Irak ordu birlikleri ile federal polisler konuşlandı. Irak ordusu, Kerkük'te peşmergenin geri çekilmesinin ardından Bay Hasan ve Havana petrol sahalarını kontrolüne aldı.

SİNCAR BÖLGESİNİ ELE GEÇİRDİ

Bölgedeki kaynaklara göre, Irak Ordusu, Irak Federal Polis güçleri ile dün sabah saatlerinde Sincar'a giren Haşdi Şabi birliklerinin yaklaşık 500- 600 kişiden oluşturları ve kent merkezine girdikleri belirtildi. Haşdi Şabi birliklerinin Şengal'e girmesi ile Peşmerge güçlerinin mevzilerini bırakıp çekildikleri, Irak Ordusu ile Federal Polis'in ise kent dışında konuşlandığı ifade edildi.

ŞENGAL'DE PKK'LI GRUPLARIN

Haşdi Şabi birliklerinin kent merkezindeki resmi kurumlara Irak bayrağı çektiği belirtilirken, Şengal'in bazı bölgelerinde PKK'lı militanların da bulunduğu kaydedildi.

Irak ordusu ve Haşdi Şabi birliklerinin Sincar'a girmesinden sonra Barzani'ye bağlı peşmergeleri şehir merkezi, Şebabit, Solax, Til Kasep, Hemedan, Tilbenat, Çimento Fabrikası gibi birçok bölgeden çekildiği bildirildi.

PEŞMERGE KOMUTANI ŞEŞO

Sincar'daki Peşmerge Komutanlarından Kasım Şeşo, sabahın erken saatlerinde Irak ordusu, federal polis ve Haşdi Şabi'den oluşan ortak bir gücün Sincar ilçe merkezine girdiğini ifade etti.  Sincar'da herhangi bir çatışmanın çıkmadığını çünkü eşit olmayan bir güçle karşı karşıya kaldıklarını aktaran Şeşo, İranlı askeri müsteşarların da güvenlik güçlerinin arasında olduğunu iddia etti.  Peşmerge Komutanı Şeşo, tüm devlet dairelerinin boşaltılıp geri çekildiklerini kaydetti.

Söz konusu ilçede Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) bağlı Peşmerge güçleri yer alıyordu.  Telafer'i terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamından Sincar'a ulaşan Irak güvenlik güçleri, ilçe merkezinden yaklaşık 30 kilometre mesafede konuşlanmıştı.

MAHMUR BÖLGESİNDEN

Irak ordusu, federal polis gücü ve Haşdi Şabi'den oluşan ortak güçler, sabahın erken saatlerinde konuşlandıkları Musul'un Kayyara kasabasından ilçe merkezine doğru hareket etti.   İlçe merkezinde bulunan Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) bağlı Peşmergeler ise tüm devlet kurumlarından çekildi.  Haşdi Şabi'nin Mahmur'a gelmesinden tedirgin olan bazı Kürt ailelerin, yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Erbil'e doğru yola çıkmaya başladığı görülüyor.  Erbil'in güneybatısında yer alan Mahmur ilçesi, 2003'ten bu yana Peşmerge güçlerinin denetiminde bulunuyordu.

BARZANİ'DEN İÇ SAVAŞI ÖNLEME ÇAĞRISI

Erbil merkezli Rudaw TV, Mesud Barzani'nin Kürt gruplarına iç savaşı önlemek için çağrıda bulunacağını bildirdi

Barzani'nin açıklaması petrol zengini Kerkük kentinin Irak hükümet güçleri tarafından dün alınmasından bu yana ilk olacaktı.

PETROL KUYULARININ KONTROLÜ

Irak Petrol Bakanlığı, Kerkük'teki tüm petrol sahalarının merkezi yönetimin kontrolüne geçtiğini belirtti.

Bakanlık Sözcüsü Asım Cihad "Kerkük'teki tüm petrol kuyuları ve tesisleri bakanlığımızın kontrolü altına girdi." dedi.

Cihad, söz konusu petrol kuyuları ve tesislerde görev yapacak yönetici ve teknik personelin atamasının da bir an önce yapılacağını sözlerine ekledi.

Irak güçleri, Kerkük'teki petrol sahaları ve petrol şirketini Peşmerge'den geri almıştı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmerge güçleri, terör örgütü DEAŞ'ın 2014'teki saldırıları sırasında Kerkük'teki petrol kuyularını ele geçirmişti.

PERVEZHAN SINIRI KAPISI

Iraklı güvenlik güçlerinin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve İran arasındaki Pervezhan Sınır Kapısı'na girdiği iddia edildi.

AA muhabirinin sınır kapısındaki yetkililerden aldığı bilgilere göre, İran'da konuşlandıkları iddia edilen  Haşdi Şabi birliklerinin  IKBY'deki Pervezhan Sınır Kapısı'na girdiği ve orada denetimi ele aldığı ifade edildi.

Süleymaniye merkezli NRT Televizyonunun sınır kapısında yaptığı canlı yayınında konuşan sınır yetkilileri, Haşdi Şabi'nin İran üzerinden IKBY'ye giriş yaptığını ve kapının güvenliğinin kendilerine geçtiğini söyledi.

Pervezhan Sınır Kapısı, Süleymaniye'nin Kelar ilçesine yaklaşık 20 kilometre mesafede yer alıyor.

PEŞMERGER MEVZİ KAZIYOR

Irak merkezi hükümetine bağlı güçlerin Kerkük kentinin tamamında kontrolü sağlamasının ardından Peşmerge, Erbil-Kerkük karayolu üzerinde mevzi kazmaya başladı.

Irak ordusu, federal polis güçleri ve Haşdi Şabi'nin dün sabah saatlerinde başlattığı operasyon neticesinde kısa sürede Kerkük kent merkezinin tamamında kontrolü sağlamasından tedirgin olan Peşmerge, söz konusu güçlerin daha fazla ilerlemesine karşın Kerkük-Erbil karayolu üzerinde yeni hendekler kazıp mevziler kurmaya başladı.

Peşmerge güçlerinin, Erbil'den yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan kontrol noktalarında mevzilerini güçlendirdiği ve yol boyunca konuşlandıkları görüldü.

KERKÜK'E DÖNÜŞLER BAŞLADI

Öte yandan olası çatışmalar nedeniyle dün Kerkük'ü terk ederek Erbil ve Süleymaniye'ye kaçan Kürt aileler, yeniden evlerine dönmeye başladı.

Sivillerin Kerkük'e dönüşlerinde kent girişindeki kontrol noktalarında yer yer izdiham oluştu.

HAYAT NORAMALE DÖNÜYOR

Kerkük kent merkezinde ise hayat önceki güne nazaran normale döndü.

Vekaleten göreve atanan yeni Vali Rakan Said'in çağrısı üzerine kamu çalışanları bu sabah yeniden iş başı yaparken, okullar da kapılarını öğrencilere açtı.

Kerkük kent merkezinin güvenliği federal polis güçleri tarafından sağlanıyor.

DİYALA BÖLGESİ DE

Diyala polis teşkilatında görevli Yüzbaşı Habib Eş-Şemri, Peşmerge'nin çekilmesinin ardından Irak güçlerinin çatışmaya girmeksizin Hanekin ve Celavla bölgelerinde denetimi ele aldığını belirtti.

Şemri, Başbakan Haydar el-İbadi'nin herhangi bir ayrım gözetmeden bütün vatandaşların, siyasi kişilerin ve parti binalarının korunması konusunda Diyala Polis Müdürü Casim es-Sadi'ye talimat verdiğini aktardı.

Diyala vilayetine bağlı Türkmenlerin yaşadığı Karatepe köyü de bugün Irak güçlerinin kontrolüne geçmişti.

Irak ordusu, federal polis güçleri ve Haşdi Şabi, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin denetimini Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmerge'den geri almak için dün sabah erken saatlerde harekete geçmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi