Görüş Bildir

Irak'ın Halepçe kentinin yönetiminde kadınlar söz sahibi

Muhafazakar yapısıyla bilinen Irak'ın Halepçe kentinde belediye, kaymakamlık ve üniversite yönetiminde kadınlar yer alıyor.

Irak'ın Halepçe kentinin yönetiminde kadınlar söz sahibi

Devrik lider Saddam Hüseyin tarafından 16 Mart 1988'de Halepçe'ye düzenlenen kimyasal saldırının kadın tanıkları, bugün kentin en üst düzey görevlerinde bulunuyor.

Başarılı belediye başkanları arasında sayılan 53 yaşındaki Halepçe Belediye Başkanı Kuveystan Ekrem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte kadın yöneticiliğin güzel bir geçmişe sahip olduğunu belirtti.

Ekrem, "19. yüzyılda Adile Hanım'ın öncülüğünde kadınların kent yönetiminde yer almasıyla bu serüven başladı. Halepçe'nin ilçe olduğu o dönemde, Adile Hanım'ın kararlarıyla ilçe yönetiliyordu. Bu gelenek şu ana kadar varlığını sürdürdü." dedi.

Belediyeye 1993 yılında memur olarak girdiğini, 3 yıldır da belediye başkanlığı yaptığını dile getiren Ekrem, bu görevi kendisine layık gören Halepçe halkına teşekkür etti.

Halepçe'de kadınların yönetimdeki yerinin Irak'a örnek olması dileğinde bulunan Ekrem, "Ben bu konuda kentin erkeklerine teşekkür ediyorum. Çünkü kadına çok saygı duyuyorlar ve yönetimde kadınların rol almasını istiyorlar. Bu bir gelenek haline geldi. Kadın yönetici olduğum için hiçbir zaman kadın-erkek eşitsizliği sorunuyla karşılaşmadım." diye konuştu.

Ekrem, belediyedeki işlerinin ev işlerini etkilemediğini de vurguladı.

-"Ev ve kaymakamlık görevi arasında denge kurmaya çalışıyorum"

Halepçe Kaymakamı Nuhşa Ahmed de "Halepçe'nin muhafazakar yapısı kadınların siyasi hayatta ve yönetimde yer almasının önünde bir engel değil. Zaten olması gereken de bu." dedi.

İşlerin yoğunluğu nedeniyle ev işleri ve çocuklarıyla yeteri kadar ilgilenemediğini dile getiren Ahmed, ev ve kaymakamlık görevi arasında bir denge kurmaya çalıştığını ifade etti.

Kaymakamlık görevini yaparken, evde ailesinin kendisine destek olduğunu aktaran Ahmed, "Eşim ev işlerinde bana yardımcı oluyor. Kaymakamlıkta vatandaşların işini icra ettiğim gibi evde de annelik görevi ve diğer işleri yapıyorum. Üstlendiğim görevin yükü yüzünden evde işlerde aksama olabilir. Onun için zamanımı çok iyi değerlendirmeye çalışıyorum. Her ikisi arasında denge kurmaya çalışıyorum." diye konuştu.

Kaymakam Ahmed, görevinde başarılı olmasını şu sözlerle dile getirdi:

"İşimi seviyorum. Evimi, eşimi ve çocuklarımı da seviyorum. Onun için her iki görevimi kusursuz yapmak için çaba gösteriyorum. Bunun tam başaramasam da en azından denge kurmaya çalışıyorum."

- "Her zaman görevin bana ihtiyacı olduğunu hissettim"

Halepçe Üniversitesi Rektörü Mahabad Abdullah ise Irak'ın ilk kadın rektörü olduğunu belirterek, "Bu görevi icra etmemde iki faktör var. Birincisi kadın olarak kentte kadınların yönetimdeki tarihi yeri. İkincisi de kadın olarak bu görevin bana yüklediği sorumluluk." dedi.

Kadınlara yönetimde daha fazla görev verilmesi gerektiğine vurgu yapan Mahabad Abdullah, "Görevlere talip olmadın. Aksine sorumluluk bilinciyle görevler bana teklif edilmiştir. Bir kadın olarak görevlerimi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum." diye konuştu.

Günlük yaşantısına da değinen Abdullah, sabahları uyandığında çocuklarına kahvaltı hazırladığını, daha sonra görevinin başına gittiğini dile getirdi.

Kentte tek üst düzey yetkili konumunda bulunan Halepçe Valisi Azad Tevfik de kadın-erkek eşitliliği konusunda kentte bir kültür bulunduğunu söyledi.

Tevfik, "Her ne kadar kadınların burada sorumluluk sahibi almasında bir gelenek bulunsa da yetenek ve diploma genel olarak ön planda tutuluyor." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi