Irak’ta 30 Bin İran Askeri Var

Irak meclisi Savunma Komitesi Başkanı Şahavan Abdullah, Irak’ta bulunan İranlı askerlerin sadece danışmanlık desteği ile sınırlı kalmadığını birçok kentte sıcak çatışmaya girdiğini söyledi.

Irak’ta 30 Bin İran Askeri Var

 Kürt siyasetçi Şahavan Abdullah, İran’ı IŞİD’e karşı savaşmak için Irak’a 30 bin asker ve danışman göndermekle suçladı.

>Abdullah, İranlı askerlerin Haşdu Şabi (Gönüllü Birlikler) adı altında savaştığını ifade etti.

>Haşdu Şabi, IŞİD’in Bağdat kapısına dayanmak üzereyken Haziran ayında Şii merci Ali Sistani’nin fetvasıyla oluşturulmuştu. Çoğu Şiilerden oluşan birlikler ordu tarafından eğitilip ve silahlandırılmıştı. Haşdu Şabi birliklerinin sayısı 100 bini buluyor.

>Ağustos'ta Diyala eyaletinin Celevla kasabasını IŞİD’in elinden alındığı sırada İran yüzlerce asker göndermekle suçlanmıştı.

>Aralık ayında da İran’a ait olduğu iddia edilen F-4 savaş uçaklarının IŞİD mevzilerini vurduğuna dair haberler çıkmış, İran Dışişleri Bakanlığı bu haberleri doğrulamıştı.

>Şii milisler, insan hakları örgütleri tarafından onlarca Sünni sivili katletmekle suçlanıyor.

>İran'ın Irak'taki rolu hiç bu kadar aşikâr değildi

>ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Irak'ta Tikrit’in IŞİD’den geri alınması için İran’ın katkısına ilişkin, 'Mezhepçiliği körüklememek kaydıyla olumlu bir destek' ifadesini kullanmıştı.

>3 Mart'ta ABD Senatosu’na açıklamada bulunan Dempsey, İran’ın Irak’taki Şii milislere askeri desteğinin yeni bir şey olmadığını ancak son haftada hiç olmadığı kadar açık bir şekilde yapıldığını söylemişti.

>Irak güvenlik güçleri Mart ayının başında Musul’un yolunu açmak için IŞİD’i Tikrit’ten çıkarmaya yönelik bir operasyon başlatmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz