Görüş Bildir

Irak'ta gerilim büyük!

Irak'ın kuzeyindeki Kürt Bölgesi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri ve Sözcüsü Cebar Yaver, Bağdat ile ortak güçlerin nerelerde üsteleneceğinin belirlenmesi ve sorunlu bölgelerde bulunan fazla güçlerin geri çekilmesi konularında uzlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Irak'ta gerilim büyük!

Erbil ile Bağdat arasındaki gerilimin düşürülmesi ve askeri sorunların çözümü için yapılan ancak Celal Talabani'nin sağlık sorunları nedeniyle ara verilen iki bölgenin askeri heyeti dün Bağdat'ta düzenlenen toplantıda biraraya geldi.

ERBİL-BAĞDAT GERİLİMİ

Amerikalı 2 general ile birlikte Amerikan Büyükelçiliği'nin askeri danışmanlarının katıldığı toplantıya IKBY adına General Şirwan Abdulrehim, Cebar Yaver, Cemal Mıhemed, İsmail Serhan ile Peşmerge Bakanlığına bağlı bazı üst düzey subaylar, Irak Hükümeti adına ise, General Faruk Ereci, Ebud Gember, Ali Geydan, Hüseyn Evadi ile Savunma ve İçişleri Bakanlıklarına bağlı bazı üst düzey subaylar katıldı.

Toplantının ardından IKBY Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri ve Sözcüsü Cebar Yaver, toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Peşmerge Bakanlığı resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamasında Yaver, toplantıda, Kürt heyetinin Irak ordusunda ve Irak iç emniyet güçleri arasında yer alan Kürt subaylarına ilişkin yapılan değişikliklere işaret ederek, bu subayların eski görev yerlerine dönmeleri talebinde bulunduklarını ayrıca Kürt subaylarına ilişkin çeşitli nedenlerle yapılan araştırmaların durdurulması istediklerini kaydetti.

Yaver, toplantıda Irak tarafının ise eski anlaşmaların içeriklerine uygun davranılması ve askeri hareketliliğin durdurulmasını talep ettiğini belirtti.

BÖLGELERDEKİ ASKERİ GÜÇ

Daha önce yapılan toplantılarda ele alınan sorunlu bölgeler konusunda tarafların önerilerinin tekrar ele alındığının ve iki ana madde üzerinde uzlaşmaya varıldığı belirtildiği açıklamada, ''Toplantının sonunda üzerinde farklı görüş ve düşünceler bulunan iki ana madde üzerinde -ki bu maddeler, ortak güçlerin üstlenme alanlarının belirlenmesi ve her iki tarafın da Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kürdistani bölgelerde bulunan fazla güçlerinin geri çekilmesine ilişkin- ortak bir sonuca ulaşıldı. Buna göre bu iki madde pratik alanda yapılacak inceleme ve araştırmalar sonucunda kesin bir biçim alacaktır'' denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi