Görüş Bildir

İran ile BAE arasında ada krizi

Körfez ülkeleri: ''Ahmedinejad'ın ziyareti provokasyon''

İran ile BAE arasında ada krizi

Körfez ülkeleri, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Ebu Musa adasını ziyaretini ''provokasyon''olarak değerlendirdi.

Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi Dışişleri Bakanları, Katar'ın başkenti Doha'daki toplantının ardından yayımlanan bildiride, ''ziyaretin kışkırtıcı bir eylem ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) 3 adadaki egemenliğinin ihlali olduğunu'' belirtti.

Bildiride, ziyaretin iyi komşuluk ilişkileri politikasına ters düştüğü de vurgulandı.

BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Zayed el-Nahayan, yaptığı açıklamada, Ahmedinejad'ın ziyaretini, BAE'nin egemenlik haklarının ''açık bir ihlali'' olarak nitelendirmişti. El-Nahayan, bu ziyaretin, ''İran'ın işgali altındaki'' Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarıyla ilgili krize barışçı çözüm bulunması çabalarını sekteye uğrattığını savunmuştu.

''Bu ziyaret, Birleşik Arap Emirlikleri'nin parçası olan 3 adanın hukuki statüsünü değiştirmeyecektir'' ifadelerine yer verilen açıklamada, Ahmedinejad'ın ''kışkırtıcı söylemi''nin, Tahran'ın BAE ile ilişkilerini düzeltme konusundaki niyetleri hakkında da şüphelere yol açtığı kaydedilmişti.

Ahmedinejad, bölgeye yaptığı ziyaret sırasında, tarihi belgelerin, söz konusu adaların İran'a ait olduğunu kanıtladığını ileri sürmüş ve ''bazı çevrelerin'' bu adalarla ilgili egemenlik iddialarının kendilerini endişelendirmediğini ifade etmişti.

Ahmedinejad'ın Basra Körfezi'nin doğu kısmında, Hürmüz Boğazı'nın girişinde yer alan stratejik Ebu Musa adasını ziyareti, Tahran'ın adaya el koyduğu 1971 yılından bu yana cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret olma niteliği taşıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi