İran, nükleer santralinin faaliyetlerini durdurdu

İran Atom Enerjisi Kurumu (İAEK) Buşehr nükleer enerji santralindeki faaliyetlerin, "bakım çalışmaları" nedeniyle geçici olarak durdurulduğunu bildirdi.

İran, nükleer santralinin faaliyetlerini durdurdu

 İAEK’dan yapılan açıklamada, "Elektrik enerjisinin en çok kullanıldığı yaz aylarındaki ihtiyaca cevap verilebilmesi için yakıt artırımının yapılacağı Buşehr nükleer enerji santralinin faaliyetlerinin durdurulduğu" kaydedildi. Faaliyetlerin dün akşam itibariyle durdurulduğu aktarılan açıklamada, bakım çalışmalarının 2 ay sürmesinin planlandığı belirtildi.

>TEK NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ

>Şah döneminde ABD, Almanya ve Fransa gibi Batılı ülkelerce nükleer tesis kurmaya teşvik edilen İran, 1979'daki devrimden sonra nükleer faaliyetlerinden dolayı bu ülkelerin yaptırım ve baskılarına maruz kaldı. Batı ülkeleri, Şah'ın devrilmesinin ardından nükleer projelerle ilgili anlaşmaları tek taraflı iptal etti.

>Yarım kalan projelerden Buşehr nükleer santralinin tamamlanması için 1990'lı yıllarda Rusya devreye girdi ve İran'la yapılan görüşmelerden sonra Rusya, Buşehr'in bitirilmesini üstlendi.

>RUSYA’NIN VAADİ                                              

>Rusya'nın 1999'da teslim etme vaadinde bulunduğu santralin yapımı, ABD ve müttefiklerinin Moskova üzerindeki "baskılarının ve diğer uluslararası dengelerin" etkisiyle zamanında tamamlanamadı. Rusya yönetimi ise gecikmeyi ekonomik ve teknik sorunlara bağlıyordu. İran'ın tek nükleer enerji santrali Buşehr, 2012'de 1000 megavat olarak tam kapasiteyle çalışmaya başlamış, 2013'te de Rusya santrali İran'a teslim etmişti.

>BM GÜVENLİK KONSEYİ

>Öte yandan İran ve BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın oluşturduğu 5+1 ülkeleri arasında, İran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin müzakereler devam ediyor. Taraflar müzakereler için belirlenen son tarih 1 Temmuz'a kadar kapsamlı bir anlaşmaya varmak için çaba gösteriyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz