İran sarsıldı! 80 milyon insana bir anda...

Ülkenin en çok kullanılan sosyal medya uygulamasının kapatılmasını eleştiren Cumhurbaşkanı Ruhani, kararın hükümet tarafından alınmadığını söyledi. Ruhani'nin sözleri mollaları kızdırdı, din adamı Recebi cumhurbaşkanının karara muhalefet etme hakkı bulunmadığını söyledi.

İran sarsıldı! 80 milyon insana bir anda...

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 80 milyon İranlının kullandığı Telegram'ın hükümet tarafından yasaklanmadığını ve kararı onaylamadığını belirtti.

Konuyla ilgili Instagram hesabından paylaştığı açıklamada Ruhani, İran  yargısının ülkedeki en popüler  mesajlaşma uygulaması Telegram'a erişim yasağı  getirmesini eleştirdi.

Ruhani, "Telegram'a erişimin engellenmesi kararı ne hükümet tarafından alındı ne de hükümetin onayıyla uygulandı" ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETİN POLİTİKASI

Hükümetin politikasının interneti kontrol altına almak değil, güvenli  hale getirmek olduğunu kaydeden Ruhani, "Şimdiye kadar hiçbir sosyal medya ya da mesajlaşma uygulaması hükümet tarafından engellenmedi ve engellenmeyecektir" açıklamasında bulundu.

Ruhani'ye tepki gösteren ülkedeki din adamlarından Ayetullah Mahmud  Recebi ise Telegram'a yargı tarafından erişim engeli getirilmesi kararının hukuk çerçevesinde alındığını ve Cumhurbaşkanı'nın karara muhalefet etme hakkının bulunmadığını savundu.

Tahran Başsavcılığı tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, Telegram'ın 'ulusal güvenlik' gerekçesiyle şifre kırıcılarla dahi erişimi mümkün  olmayacak şekilde kapatılmasına karar verildiği duyurulmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz