İspanya ile Arjantin arasında YPF krizi...

İspanyol hükümeti, Arjantin'den biyodizel ithalatını azaltıyor

İspanya ile Arjantin arasında YPF krizi...

İspanyol hükümeti, İspanyol sermayeli YPF'nin yüzde 51'ini kamulaştırma planı olan Arjantin hükümetine karşı olarak, Arjantin'den biyodizel ithalatını azaltma yoluna gitti.

Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısından önce basına açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria, Endüstri Bakanı Jose Manuel Soria'nın gündeme getirdiği, Arjantin'den biyodizel ithalatının azaltılmasına ilişkin değişikliğin kabul edilip, hemen resmi gazetede yayınlanacağını ve yürürlüğe gireceğini söyledi. Arjantin'den biyodizel alan İspanyol firmalarına bir seri izin belgesi verildiğini hatırlatan İspanyol Hükümet Sözcüsü, biyodizel ithalatını İspanyol şirketleri ve AB ülkeleriyle sınırlayacaklarını, bu şekilde İspanyol firmalarını da teşvik edeceklerini ifade etti.

İspanya yılda yaklaşık 1,6 milyon ton biyodizel tüketirken, bunun yarısına yakınını Arjantin'den alıyor. 2011'in rakamlarına göre İspanya, toplam değeri 750 milyon avroyu bulan 719 bin 473 ton biyodizeli Arjantin'den almıştı.

Öte yandan Avrupa Parlamentosu da bugün aldığı ve bağlayıcı özelliği bulunmayan bir kararda, YPF'yi kamulaştırmak isteyen Arjantin hükümetini kınamış, ayrıca biyodizel, soya yağı, bazı meyve ve balık gibi Arjantin ürünlerinin AB pazarına girmesinde uygulanan kolaylıkların kaldırılması tavsiyesinde bulunmuştu.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler