Kerkük'teki oy pusulalarının elle sayım işlemi başladı

Irak'ın Kerkük kentinde, genel seçimlere şaibe ve hilenin karıştırıldığı iddia edilen sandıklardaki oy pusulalarının elle sayım işlemi başladı

Kerkük'teki oy pusulalarının elle sayım işlemi başladı

Irak'ın Kerkük kentinde, genel seçimlerde hile ve şaibenin karıştırıldığı iddia edilen sandıklardaki oy pusulalarının elle sayımına  başlandı.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Seçim Daire Başkanı Ahmet Remzi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kerkük'te 12 Mayıs tarihinde yapılan genel seçimlerde şaibe ve hilenin karıştığı iddia edilen 526 sandıktaki oy pusulalarının elle sayım işleminin başladığını ifade etti.

Muhtemel terör saldırısının önüne geçmek için güvenlik tedbirlerinin artırıldığını ve sayım işleminin üç gün süreceğini dile getiren Remzi, "Elle sayım işlemi,  Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Meclisince atanan 7 yargıcın denetiminde yapılıyor. Siyasi parti, sivil toplum örgütleri, Birleşmiş Milletler ve Irak'taki yabancı ülke gözlemcileri de elle sayım işlemini takip ediyor." dedi.

Irak'ın başta Kerkük ve diğer kuzey bölgeleri olmak üzere elektronik cihazlar kullanılarak yapılan oy verme işlemleri sırasında hile yapıldığı iddia ediliyor.

ELLE SAYIMA BAŞLADILAR

Kerkük’te Türkmenler, oylarının Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi’ne (KYB) kaydırıldığını ifade ediyor.

Buradaki Türkmenler, sonuçların açıklandığı tarihten bu yana seçimlere şaibe karıştığı ve oylarının çalındığı gerekçesiyle gösteriler düzenliyor. Türkmenlerin başını çektiği gösterilere Araplar da destek veriyor.

Irak meclisi, 6 Haziran tarihinde ülke genelinde seçim sandıklarının yeniden açılarak elle sayılması, yurt dışındaki seçmenlerin ve sığınmacıların bulunduğu bölgelerle IKBY'de güvenlik güçlerinin kullandığı oyların iptal edilmesi kararı alınmıştı.

Irak Anayasa Mahkemesi ise 21 Haziran tarihinde parlamentonun hile karıştığı gerekçesiyle 12 Mayıs seçim sonuçlarının "yeniden elle sayılması kararının" doğru olduğuna ancak güvenlik güçlerinin oylarının iptal edilmesinin de anayasaya aykırı olduğunu bildirmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz