Görüş Bildir

Kerkük'ün Havice ilçesinden sivillerin kaçışı devam ediyor

Irak'ın kuzeyinde terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Kerkük'ün Havice ilçesinden 100 sivil gizlice kaçarak Peşmerge mevzilerine sığındı.

Kerkük'ün Havice ilçesinden sivillerin kaçışı devam ediyor

AA muhabirine konuşan Kerkük'ün güneyindeki Mekteb Halid noktasındaki Peşmerge komutanlarından Albay Goran Vezir, "Gece geç saatlerinde bir grubun mevzilerimize yaklaştığını fark ettik. Sabahın ilk ışıklarıyla bu grubun DEAŞ'ın elinden kaçan yaklaşık 100 sivil olduğunu anlayınca mevzilerimize geçişlerine izin verdik." dedi.

DEAŞ'ın elindeki Havice'den kaçan sivillerin çoğunlukta kadın ve çocuklardan meydana geldiğini belirten Vezir, "Ölümcül bir yol kat ederek, yağmurlu bir havada saatlerce yürüyüp güvenli bölgelere ulaştılar." diye konuştu.

Peşmerge mevzilerine sığınan sivillerin sağlık durumunun kötü olduğunu dile getiren Vezir, "Bazı siviller doğrudan ambulanslarla hastaneye sevk edildi, diğerleri sığınmacı kamplarına gönderildi." dedi.

 DEAŞ'ın kimsenin ilçeden kaçmasına izin vermediğine de değinen Vezir, örgütün sivilleri kalkan olarak kullandığını söyledi.

Havice'den kaçmak için 6 gün önce yola çıktıklarını belirten sivillerden Sadiye Casım, kaçış sırasında yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

''Havice ve diğer bölgelerdeki sivillerin durumu çok kötü.  Açlık ve sefalet içinde insanlar hayat mücadelesi veriyor. Ölümü göze alıp, tam altı gün boyunca yürümek zorunda kaldık. Yol üzerinde yakınlarımız mayına basıp hayatını kaybetti. Canımızı kurtarmak için hayatını kaybeden yakınlarımızın cesetlerini bile olduğu yerde bırakıp geldik. Havice'nin bir an önce kurtarılması gerekiyor aksi takdirde bölgede bir insanlık felaketi yaşanabilir."

Yorgun ve hasta olmalarına rağmen güvenli bölgelere sığındıklarından dolayı mutlu olduklarını söyleyen bir başka sivil Munire Halaf ise, "Güvenli bölgelere ulaştığımız için kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Peşmerge, mevzilerini bırakıp bizi almaya geldi, araçlarına bindirip, hastalarımızı ambulansları ile güvenli bölgeye getirdi. Kendilerine hayatımızı borçluyuz.'' dedi.

Terör örgütü DEAŞ, Haziran 2014 tarihinden bu yana Kerkük'ün batısında yer alan Havice ilçesi ve çevre bölgelerini elinde tutuyor. Irak ordusuna bağlı güvenlik güçleri, Şii milis gücü Haşdi Şabi ve Peşmerge güçleri ise yaklaşık 3 aydır ilçeyi tamamen kuşatma altına almış durumda.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi